1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Lemoniada z melona, bazylii i limonki.

Lemoniada z melona, bazylii i limonki.

Składniki
  • zimnej wody 3 szklanki (750g) wodę możemy zastąpić zieloną lub białą herbatą w tej samej ilości, uprzednio zaparzoną i schłodzoną
  • zielonego melona 350 g (połowa owocu)
  • bazylia kilkanaście listków (zależnie od dostępności używam bazylii lub mięty, choć zdecydowanie bardziej smakuje mi wersja z bazylią)
  • sok z 2 limonek
  • lód w kostkach
Sposób przygotowania

1. Miksujemy melona pozbawionego pestek i skóry z bazylią, sokiem i połową ilości wody.

2. Dolewamy resztę wody, dosładzamy, jeśli taka potrzeba.
3. Schładzamy w lodówce do momentu podania.
4. Lemoniadę można przelać przez sito, tak by była klarowna. Pozostałe drobinki owoców zjadamy lub zamrażamy uzyskując dodatkowo granitę.
 
Podsumowanie przepisu

Idealnie swieza i orzezwiajaca... Aromatyczna i cierpliwie chlodna. Marzenie!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze