Topinambur, wężymord, jarmuż – za tymi egzotycznie brzmiącymi nazwami nie
kryją się dzikie zwierzęta ani postaci z Witkacego, tylko najzwyklejsze, codzienne kiedyś warzywa|Topinambur, wężymord, jarmuż – za tymi egzotycznie brzmiącymi nazwami nie
kryją się dzikie zwierzęta ani postaci z Witkacego, tylko najzwyklejsze, codzienne kiedyś warzywa
Składniki
- dwie porcje
- makaron rigatoni albo penne
- oczyszczonego i pokrojonego z grubsza jarmuż ok. 200 g
- pokrojony drobno bekon 100 g
- śmietanka 100 ml
- posiekany ząbek czosnku
- parmezan
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Bekon z czosnkiem smaż na patelni tak długo, aż ten pierwszy będzie lekko rumiany.
- Dorzuć jarmuż, wymieszaj i po chwili dolej śmietankę.
- Gotuj przez 2 min na mocnym ogniu, aż zgęstnieje. Odcedź makaron i wymieszaj z resztą składników.