Składniki
- Międzybrodzki Makaron nitka cienka 1 paczka
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- cebula 1 szt.
- czosnek 5 ząbków
- krewetki tygrysie surowe 500g
- białe wytrawne wino 100 ml
- pomidory 2 średnie szt
- natka z pietruszki 1 mały pęczek
Sposób przygotowania
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu, odcedzamy i hartujemy.
2. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w drobne plasterki. Następnie podsmażamy na oliwie i dodajemy obrane z pancerza krewetki i wino. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dusimy około 2 minut.
3. Na patelnie dodajemy makaron oraz pokrojone w kostkę pomidory.
4. Całość chwilę podduszamy, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i gotowe.
Dla amatorów ostrzejszych smaków, proponujemy jeszcze płatki chilli lub ostrą paprykę.
Smacznego!
Podsumowanie przepisu
Makaron z krewetkami jako danie na romantyczny wieczór albo imprezę ze znajomymi.