1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Mocno cytrynowe babeczki wielkanocne

Składniki
  • mąka tortowa 2 szklanki
  • cukier trzcinowy 3/4 szklanki
  • cukier z wanilią 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jogurt naturalny 400 g
  • jajka 2 szt.
  • otarta skórka z cytryny 1 szt.
  • olej rzepakowy 0,5 szklanki
  • sok z cytryny 4 łyżki
Sposób przygotowania

Przygotować dwie miski. Do jednej wrzucić suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem - wymieszać. Do drugiej przełożyć mokre składniki - jogurt naturalny, olej, jajka, sok z cytryny i skórkę. Wymieszać do połączenia składników. Przelać płynną zawartość do miski z suchymi składnikami. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Masa nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać grudki.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, przelać ciasto do wysokości 3/4 formy. Wkładać do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 15 min.

Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Babeczki należy sprawdzać patyczkiem, gdy będzie suchy będą gotowe.

Podsumowanie przepisu

Są to typowe babeczki wielkanocne. Właściwie wielkanocne babeczki koszyczkowe - pieczone z myślą o ich poświęceniu w Wielką Sobotę. Świetnie do tego się nadają. Są małe, długo świeże - mokre i sprężyste w środku. Przewiązane wstążką dopełniają świąteczny wystrój koszyczka, a później stołu :-)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze