1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Mus czekoladowy

Składniki
  • czekolada 70 proc. 250 g
  • śmietana 36 proc. 250 ml
  • białko z jaj 4 szt.
  • mleko 20 ml
  • cukier 100 g
  • truskawki świeże lub mrożone 200 g
  • cukier puder 40 g
  • białe wino 70 ml
  • nitki szafranu
  • mąka ziemniaczna
  • ziemniaki truflowe 200 g
  • frytura
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Przygotowanie musu: posiekaną czekoladę w drobne kawałki powoli roztopić w metalowej misce na ciepłej wodzie o temperaturze max. 35 stopni. Ubić śmietanę, nie za sztywno. Zagotować mleko i schłodzić do temp 40 stopni. Ubić białka razem z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dolać ciepłe mleko do czekolady i rózgą wszystko mieszać. Dodać śmietanę, ubite białko i szpatułą wszystko obracać, aż czekolada się całkowicie wymiesza z białkiem i śmietaną. Mus przykryć folią plastikową i odstawić do lodówki. Przygotowanie sosu truskawkowego: nastawić wino z szafranem i podgrzewać, aż prawie wyparuje. W blenderze rozdrobnić truskawki razem z prawie wygotowanym szafranem i cukrem. Wszystko jeszcze raz gotować i delikatnie zaciągnąć mąką ziemniaczaną, aby nie zrobić z sosu kisielu. Sos schłodzić i przechować w lodówce. Przygotowanie chipsów z ziemniaków truflowych: ziemniaki obrać i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki, najlepiej maszyną do krojenia lub na mandolinie. Rozgrzać fryturę do 140 stopni C i plasterki wrzucać na olej pojedynczo. Tak długo trzymać we fryturze, aż cała woda wyparuje. Chipsy wyłowić z oleju i osączyć na papierowym ręczniczku.   Na talerz nakładamy sos, dużą porcję musu, szpikujemy mus chipsami i posypujemy cukrem pudrem.
Podsumowanie przepisu
Przepisem na pyszny mus na sosie z truskawek i szafranu z dodatkiem chipsów ze słodkich ziemniaków truflowych dzieli się Małgosia Sójka, cukiernik z Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze