Psychologia 3 oznaki, że masz wyższą inteligencję emocjonalną niż inni ludzie. Te cechy świadczą o twojej empatii
Psychologia Chcesz wsłuchać się w swoją intuicję? Najpierw zatrzymaj się na chwilę i wycisz umysł. Felieton Matyldy Gerber
Spotkania Céline Dion olśniewa na okładce francuskiego „Vogue'a”. Gwiazda opowiedziała o swojej walce z zespołem sztywnego człowieka
Muzyka „Kiedy opowiemy naszą najsmutniejszą historię, możemy się od niej uwolnić”. Nowy album Taylor Swift bije rekordy na Spotify
Kultura 9 nowych polskich produkcji trafi na Netflixa jeszcze w tym roku. Platforma zdradziła szczegóły
Uroda Minimalistyczne fryzury prosto z wybiegu. Wygodne uczesania na wiosnę, których wykonanie zajmie ci kilka minut
REKLAMA Ulubiona marka pielęgnacyjna Francuzek stworzyła produkty do pielęgnacji włosów. Linia NUXE Hair Prodigieux® daje efekty jak po wyjściu z salonu fryzjerskiego
WIDEO „Uwolnić się od alkoholu. Rozmowy z Robertem Rutkowskim”. Jak alkohol niszczy człowieka i paraliżuje służbę zdrowia?
WIDEO „W strefie komfortu”. Histeryczka brzmi dumnie, czyli jak przejrzeć się w dawnej sztuce jak w lustrze. Rozmowa z Sonią Kiszą
Podcasty Podcast „Bądź dla siebie ważna”, odc. 4: Kobieta w pracy. Jak uwzględnić swoje potrzeby? Z psycholożką dr Joanną Heidtman rozmawia Karolina Morelowska-Siluk
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: uzależnienia”. Kiedy praca staje się nałogiem. O pracoholizmie rozmawiamy z dr Jackiem Bucznym
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: dorosły w spektrum”. Odc. 2: Autyzm to sposób przeżywania świata. Rozmowa z Ewą Furgał, prezeską Fundacji Dziewczyny w Spektrum
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: dorosły w spektrum”. Odc. 4: Autyzm to nie moda. Rozmowa z Natalią Fiedorczuk
Zwierciadlo.pl > Kuchnia > Mus czekoladowy Kuchnia Mus czekoladowy Dorota i Bogdan Biały 30 lipca 2013 Składnikiczekolada 70 proc. 250 gśmietana 36 proc. 250 mlbiałko z jaj 4 szt.mleko 20 mlcukier 100 gtruskawki świeże lub mrożone 200 gcukier puder 40 gbiałe wino 70 mlnitki szafranu mąka ziemniaczna ziemniaki truflowe 200 gfrytura cukier puder do posypania Sposób przygotowaniaPrzygotowanie musu: posiekaną czekoladę w drobne kawałki powoli roztopić w metalowej misce na ciepłej wodzie o temperaturze max. 35 stopni. Ubić śmietanę, nie za sztywno. Zagotować mleko i schłodzić do temp 40 stopni. Ubić białka razem z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dolać ciepłe mleko do czekolady i rózgą wszystko mieszać. Dodać śmietanę, ubite białko i szpatułą wszystko obracać, aż czekolada się całkowicie wymiesza z białkiem i śmietaną. Mus przykryć folią plastikową i odstawić do lodówki. Przygotowanie sosu truskawkowego: nastawić wino z szafranem i podgrzewać, aż prawie wyparuje. W blenderze rozdrobnić truskawki razem z prawie wygotowanym szafranem i cukrem. Wszystko jeszcze raz gotować i delikatnie zaciągnąć mąką ziemniaczaną, aby nie zrobić z sosu kisielu. Sos schłodzić i przechować w lodówce. Przygotowanie chipsów z ziemniaków truflowych: ziemniaki obrać i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki, najlepiej maszyną do krojenia lub na mandolinie. Rozgrzać fryturę do 140 stopni C i plasterki wrzucać na olej pojedynczo. Tak długo trzymać we fryturze, aż cała woda wyparuje. Chipsy wyłowić z oleju i osączyć na papierowym ręczniczku. Na talerz nakładamy sos, dużą porcję musu, szpikujemy mus chipsami i posypujemy cukrem pudrem.Podsumowanie przepisuPrzepisem na pyszny mus na sosie z truskawek i szafranu z dodatkiem chipsów ze słodkich ziemniaków truflowych dzieli się Małgosia Sójka, cukiernik z Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Autopromocja Autopromocja ZAMÓW WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE Reklama
Kristóf Szabó, gwiazda baletu: „Cukrzyca – choć wszystko się zmienia, nie trzeba z niczego rezygnować”
Nowe smaki na Wigilię. Sałatka ziemniaczano-śledziowa z suszonymi śliwkami i orzechami krakowskiej Ambasady Śledzia
Prosto, ale finezyjnie. 2 przepisy z książki „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” Michała Korkosza
Prostota włoskiej kuchni z brazylijską egzotyką i meksykańskim bogactwem smaku – przepisy Ixty Belfrage