Może się zdarzyć, że walentynek w tym roku nie będzie! Zagrożenie jest całkiem realne – 14 lutego o godz. 20.45 startuje Liga Mistrzów, a dokładniej zaczyna się mecz Bayer Leverkusen – FC Barcelona. Jest więc szansa, że chłopina zapomni o bożym świecie, o swojej ukochanej i da się wessać przez telewizor. Jeśli nie chcecie spędzać wieczoru samotnie, spróbujcie swojego lubego przekupić jedzeniem.
Zwłaszcza że wiele restauracji przygotowuje na dzień św. Walentego wyjątkowe menu i różne atrakcje.
Z długiej listy wybrałam restauracje sprawdzone, takie, w których jadłam i co do których mam pewność, że uczynią Wasze święto zakochanych udanym pod względem kulinarnym.
Porto Praga (ul. Okrzei 23, Warszawa)
Z okazji walentynek szef kuchni Marcin Wojtczak zaprasza zakochanych na lekcję wspólnego gotowania. Jeśli więc nigdy nie mieliście okazji spotkać się w kuchni, zróbcie to teraz i odkryjcie, ile zabawy i przyjemności niesie ze sobą wspólne przygotowywanie posiłków. Podczas warsztatów nauczycie się przyrządzania pięciu dań: muli w sosie szafranowym z bazylią, małży św. Jakuba z szynką parmeńską i pietruszką, zupy krem z kopru włoskiego z wędzonym węgorzem, okonia morskiego z kiełbaskami chorizo i szałwią oraz ciastka czekoladowego z gorącą duszą. Warsztaty odbywają się przez trzy dni: 13, 14, 15 lutego, koszt to 220 zł od osoby.
Nie tylko dla tej atrakcji warto wpaść do Porto Praga. Polecam także walentynkowe potrawy – lekkie, pachnące świeżą miętą i lawendą, rozgrzewające chilli i imbirem, pobudzające wszystkie zmysły:
Przekąski:
- barwena z grillowanymi pomarańczami i szafranem
- carpaccio z tuńczyka z sorbetem chilli i lawendą
- plastry marynowanej kaczki w imbirze
- tatar z polędwicy wołowej z lubczykiem i oliwkami
- baby kalmary z sosem vinegret i bazylią
Zupy:
- krem z kopru włoskiego z wędzonym węgorzem
- rosół z pierożkami z jagnięciny
Dania główne:
- homar z klarowanym masłem i ziołami
- grillowana dorada z ananasowym musem, jalapeño i kolendrą
- łosoś bałtycki z ciepłą sałatką z awokado i ziemniaków
- jagnięcina podana z owczym serem, gruszką i miętową emulsją
- cielęcina Rosse z topinamburem i grzybami w sosie cabernet savignon
- domowe tagliolini w volute z trawy cytrynowej i cydru
Deser:
- figi z bitą śmietaną i wanilią
- beza z sosem z marakui i serduszkiem z czekolady
- czekoladowe parfois
Klub i Restauracja Sinnet (ul. Gołkowska 2, Warszawa)
Sinnet to ekskluzywny klub tenisowy, położony nieco poza szlakiem, co daje jednak gwarancję intymności oraz – to ucieszy łowców autografów – spotkania jakiegoś znanego celebryty, który pod okiem trenera zbija sadełko na siłowni. Jeśli macie ochotę na elegancką i z fantazją zaserwowaną kolację, ta przygotowana przez szefa kuchni Pawła Kibarta zapowiada się bardzo intrygująco:
- łosoś i wiśniówka
- langustynki i fiołki
- przegrzebki i marakuja
- bazylia
- kaczka i lawenda
- jabłka i karmel
Kolacja rozpoczyna się o godz. 19, miejsca należy rezerwować mailowo: pawel.kibart@sinnet.pl, koszt: 180 zł od osoby.
Restauracja i Skład Win Kotłownia (ul. Suzina 8, Warszawa)
Również w żoliborskiej restauracji kuchnia od paru dni obmyśla menu dla zakochanych:
- grillowane przegrzebki z sałatką z fenkułu, mango i grejpfruta z dressingiem cytrynowym (38 zł)
- pikantna zupa na mleku kokosowym z krewetkami i trawą cytrynową (20 zł)
- pieczona pierś perliczki nadziewana suszonymi pomidorami i ricottą z zielonymi szparagami i dressingiem truflowym (50 zł)
- makaronowe serca barwione pomidorami, nadziewane szparagami w sosie szafranowym (45 zł)
- makaron czekoladowy nadziewany ricottą, skórką pomarańczy, podany z sosem waniliowym (42 zł)
- włoska beza z kremem mascarpone pomarańczami, pistacjami i sosem czekoladowym (20 zł)
Grecka Tawerna Santorini (ul. Egipska 7, Warszawa)
Rodzeństwo Kręglickich to już marka, za którą stoi nie tylko wysoka jakość produktów, ale i wyjątkowe wyczucie kuchni regionalnych. W Santorini świętować będziemy po śródziemnomorsku:
- sałatka z krewetkami i małżami posypana granatem (32 zł)
- ostrygi z sosem cytrynowym i octem winnym (36 zł)
- świeże małże z imbirem i lubczykiem duszone w białym winie (42 zł)
- krewetki i kalmary z dodatkiem szafranu smażone z makaronem kritharaki (62 zł)
- półmisek greckich specjalności z pastą z suszonych pomidorów, comber jagnięcy marynowany z kardamonem, tymiankiem i kuminem, polędwica marynowana w kolorowym pieprzu, wieprzowina marynowana w oliwie i ziołach (72 zł)
- pieczona figa z musem z koziego sera i salsą z suszonych pomidorów i słonecznika
- krem z soczewicy z kuminem i kiszonymi cytrynami
- halibut w maślanym sosie kaparowym z pomarańczową cykorią
- polędwica wołowa w sosie jałowcowym z purée z kaszy, mascarpone i orzechów
- degustacja mini deserów
Dobrane do dań wina w cenie 68 zł za osobę za cztery kieliszki po 100ml. Być może tego wieczoru szefowa kuchni Opasłego Tomu zagra również na mandolinie…
Możecie mieć problem by patrzeć w oczy ukochanemu, ponieważ w „Słonym” pracują sami przystojni i czarujący kelnerzy.
- pieczone papryczki faszerowane musem z krewetek (35 zł)
- polędwiczki wieprzowe z sosem malinowym (23 zł)
- mus z białej czekolady z granatem (12 zł)
- zestaw dla dwojga: Pieczone papryczki faszerowane musem z krewetek i butelka Prosecco (99 zł)
Pędzący Królik (ul. Moliera 8, Warszawa)
Jak już raz wpadniecie do króliczej nory w centrum Warszawy, trudno Wam będzie wrócić z niej do rzeczywistości. Czas tu płynie w drugą stronę, śnieżnobiałe fartuszki kelnerek szeleszczą bajkowo, a miękkie fotele zachęcają, by się w nie zapaść i pofantazjować. Walentynki zapowiadają się tu szampańsko, bo do kolacji będzie można zamówić kieliszek Veuve Clicquot w wyjątkowej cenie 25 zł.
SomePlace Else (hotel Sheraton, ul. Prusa 2, Warszawa)
Spokojnie, walentynki to nie tylko święto dla sparowanych. To także doskonała okazja do flirtowania! Właśnie z myślą o singlach SomePlace Else i portal eDarling.pl organizują imprezę walentynkową, na której nie tylko będzie można poznać ciekawych, samotnych warszawiaków, ale i skosztować miłosnych drinków (m.in. Eva’s Fruit, Sexy Extrasy i L’Amour; każdy w cenie 25 zł) oraz porysować parkiet przy rozpalających zmysły przebojach w wykonaniu zespołu BBI.
Solec 44 (ul. Solec 44, Warszawa)
Zemsta bywa słodka i niezwykle smaczna, zwłaszcza kiedy oni wybiorą jednak TV, a Wam po drodze nie wypali żaden flirt. W tej sytuacji biegnijcie na Solec 44, gdzie w kuchni rządzi Baron i prowokuje kulinarnie z Powiśla całą Warszawę. Tego wyjątkowego wieczoru serwować będzie… serca oraz inne podroby. Jeśli serce nie sługa, to warto je mieć przynajmniej na talerzu.
fot. mat. prasowe, arch. prywatne
- Polecane
- Popularne
- Najnowsze