W sobotę, 17 listopada 2012 roku, w hotelu Sheraton w Warszawie odbyła się IV charytatywna kolacja Fundacji ORIMARI i sieci Starwood Hotels & Resorts „SMAKI DOBRA”. Punktem kulminacyjnym wydarzenia była tradycyjnie już aukcja sześciu smakowitych perełek kulinarnych przygotowanych przez szefów kuchni sześciu pięciogwiazdkowych hoteli z całej Polski. Dochód z imprezy, który wyniósł 409.000 zł., przeznaczony zostanie na Dziecięcy Szpital Kliniczny w Lublinie.
Wydarzenie w wyjątkowy sposób poprowadzili – Dorota Wellman oraz Piotr Gąsowski, a uświetnił je wspaniały występ znanego na całym świecie zespołu trzech polskich akordeonistów MOTION TRIO.
Na wydarzeniu pojawiło się wielu znakomitych gości, a wśród nich m.in.: Kinga Rusin, Piotr Rubik z żoną, Martyna Wojciechowska.
„SMAKI DOBRA 2012”, to czwarta już edycja charytatywnej kolacji, która jest pierwszym tego rodzaju wydarzeniem kulinarnym w Polsce organizowanym cyklicznie, raz w roku. Punktem kulminacyjnym kolacji była licytacja perełek kulinarnych przygotowanych przez 6 szefów kuchni pięciogwiazdkowych hoteli, z sieci Starwood Hotels & Resorts (Bristol, The Westin Warsaw oraz hoteli Sheraton z Warszawy, Krakowa, Poznania i Sopotu).
Największa kwota za kulinarną perełkę, jaką udało się tego wieczoru osiągnąć, wyniosła 37.000 zł, a jej autorem był Krystian Szopka– szef kuchni hotelu Sheraton Poznań.
Cztery smaki polskiej wołowiny w jesiennej odsłonie
- Galaretka z ogonów wołowych z kiszonymi wielkopolskimi zielonkami i smażonym szpikiem
- Consommé wołowe o smaku ziemniaka z ogniska, podane z pszennym podpłomykiem
i smardzami
- Marynowany w trawie żubrowej stek z polędwicy wołowej, podany w towarzystwie purée z pasternaku i kasztanów z sosem cielęcym i leżakującą 5 lat nalewką wiśniową
- Duszone policzki wołowe z wędzonymi pomidorami malinowymi marynowanymi w oleju z góry św. Wawrzyńca