1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Co Polacy jedzą na śniadanie?

123rf.com
123rf.com
Ponad 91 proc. Polaków jada śniadania, a dla 45 proc. z nas jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut ARC Rynek i Opinia dla marki TYMBARK, nie zawsze jednak na śniadaniowym stole znajdują się te produkty, które rzeczywiście chcielibyśmy i powinniśmy zjeść. Badanie pokazało jednak, że istnieją dwa śniadania Polaków.|Ponad 91 proc. Polaków jada śniadania, a dla 45 proc. z nas jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut ARC Rynek i Opinia dla marki TYMBARK, nie zawsze jednak na śniadaniowym stole znajdują się te produkty, które rzeczywiście chcielibyśmy i powinniśmy zjeść. Badanie pokazało jednak, że istnieją dwa śniadania Polaków.

Ponad 91 proc. Polaków jada śniadania, a dla 45 proc. z nas jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut ARC Rynek i Opinia dla marki TYMBARK, nie zawsze jednak na śniadaniowym stole znajdują się te produkty, które rzeczywiście chcielibyśmy i powinniśmy zjeść. Badanie pokazało jednak, że istnieją dwa śniadania Polaków. Od dawna dietetycy biją na alarm, że żyjąc w ciągłym pędzie, nie odżywiamy się tak, jak powinniśmy. Jemy w biegu,  zastępując pełnowartościowe posiłki niezdrowymi przekąskami. Nie spożywamy zalecanych pięciu porcji warzyw, owoców lub soku, bo wydaje nam się, że przestrzeganie zdrowej diety jest bardzo trudne do zrealizowania. Tymczasem, wystarczy szklanka soku do śniadania, by dostarczyć do organizmu pierwszą dawkę witamin, która pozwoli nam dobrze rozpocząć dzień. Mimo, że nie przestrzegamy zasad zdrowego żywienia, to staramy się nie pomijać posiłków. Badania ilościowo-jakościowe na temat śniadań, przeprowadzone w październiku na reprezentatywnej grupie Polaków dla marki TYMBARK udowodniły, że większość z nas je śniadania codziennie (91,6 proc.), twierdząc, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia (45 proc.). Co prawda, w dni pracujące, nie przywiązujemy zbytniej wagi do śniadaniowego menu, jedząc je raczej w pośpiechu i dla zaspokojenia głodu. W weekendy udowadniamy, jakie jest nasze prawdziwe podejście do śniadania. Pamiętamy chociażby, aby na stole pojawiły się warzywa, owoce oraz sok. Badanie jednoznacznie wykazało, że istnieją tzw. dwa śniadania Polaków i to właśnie to weekendowe wygląda tak, jak chcielibyśmy, aby wyglądało nasze śniadanie przez siedem dni w tygodniu. Od poniedziałku do piątku na naszym śniadaniowym stole pojawiają się najczęściej te same produkty, przez co nasz dieta jest dość uboga i monotonna, a także bardzo często pozbawiona niezbędnej porcji witamin. Podczas śniadań królują wtedy kanapki (87 proc.). W tygodniu zdecydowanie nie mamy czasu na celebrację jedzenia. Jemy je zazwyczaj sami (55 proc.), bez pozostałych członków rodziny, w pośpiechu, nerwowo zerkając na zegarek. Co więcej, aż jedna piąta Polaków swoje pierwsze śniadanie je dopiero w pracy. Śniadanie w weekend wygląda zupełnie inaczej. Polacy podchodzą do niego z ogromną dbałością, starając się by na stole znalazły się zarówno ulubione, ale też zdrowe produkty. Jemy je zdecydowanie dłużej i spokojniej, chcąc sobie sprawić choć odrobinę kulinarnej przyjemności. Trzeba jednak pamiętać, że w sobotę i niedzielę mamy po prostu czas na taką celebrację. Twierdzi tak 47 proc. respondentów. Siadając do śniadaniowego stołu w weekend staramy się dopasować godzinę w taki sposób, by zasiedli przy nim wszyscy członkowie rodziny. To dla nas czas, w którym możemy zrekompensować najbliższym brak czasu w ciągu tygodnia. W weekend na naszym śniadaniowym stole pojawia się także więcej witamin. W sobotę i niedzielę dużo częściej obecne są: sałatki (27 proc. w weekend i 16 proc. w tygodniu), warzywa (odpowiednio 27 proc. 20 proc.), owoce (22 proc. i 18 proc.) oraz soki (20 proc. i 17 proc.). Co ciekawe, zdaniem badanych, to właśnie sok jest porcją witamin, która najbardziej pasuje do śniadania (22 proc.). Jednocześnie sok wydaje się być więc idealnym rozwiązaniem, które może połączyć poranne posiłki jedzone między poniedziałkiem a piątkiem, z naszymi dążącymi do ideału śniadaniami weekendowymi. Właśnie te rozwiązanie respondenci wskazali jako element łączący szybkie śniadanie jedzone w tygodniu z tym weekendowym, pełnym owoców, warzyw i soku. Przemawiają za tym łatwość i szybkość podania, doskonała kompilacja składników oraz dobry smak. Szklanka soku do śniadania gwarantuje nam po prostu smaczny element posiłku i pierwszą z pięciu porcji witamin, niezastąpionych, by aktywnie rozpocząć dzień. Jednocześnie, wybieramy te produkty bardzo świadomie. Kupując sok, największe znaczenie ma dla nas jego skład (64 proc.). Jedynie dwa procent z nas kupuje soki, które polecają mu znajomi oraz rodzina. Szklanka soku do śniadania to doskonała okazja do zapewnienia pierwszej z pięciu porcji rekomendowanego przez dietetyków, dziennego spożycia warzyw, owoców lub soku. W badaniu „Dwa Śniadania Polaków” marka TYMBARK sprawdziła więc wiedzę Polaków na temat spożywania w ciągu dnia zalecanych pięciu porcji warzyw, owoców lub soku. Okazało się, że 55 proc. Polaków słyszało wcześniej o takich rekomendacjach dietetyków, ale zaledwie 8 proc. z nas spożywa zalecane 5 porcji. Tym bardziej idealnym rozwiązaniem na dostarczenie organizmowi pierwszej z pięciu zalecanych porcji witamin w ciągu dnia jest szklanka soku do śniadania. To bardzo ważne, bo jak pokazuje badanie, aż 39 proc. Polaków nie może funkcjonować bez śniadania. mat.pras.TYMBARK

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze