O specjalne menu, należałoby zapytac pewnie Tomasza Leśniaka, szefa kuchni krakowskiego Sheratona opiekującego się podniebieniami piłkarzy, jednak generalne zasady są proste: 1. Należy pić dużo wody. 2. Podstawą są zróżnicowane posiłki i różne źródła składników. 3. Należy rozbijać posiłki na 4-5 mniejszych, a nie najadać się do syta obfitymi daniami, które zamiast dodać energii rozleniwiają - więcej posiłków = lepsza przemiana materii. 4. Koniecznie jeść dużo surowych warzyw i owoców : szczególnie banany . 5. Im mniej przetworzone jedzenie, tym lepiej (surowe-> gotowane -> grilowane-> smażone). 6. Unika się pustych kalorii - mówimy: NIE słodyczom, chipsom, coli. 7. Ostatni posiłek należy zjeść około 3 godzin przed meczem (rozgrzewką przed meczem) czy treningiem - pół godziny przed meczem najlepiej zjeść banana. 8. Nie je się tuż przed snem, należy zachować trzygodzinną głodówkę. Jak wygląda przykładowe dzienne menu piłkarza? pierwsze śniadanie: musli z mlekiem + jabłko drugie śniadanie: pieczywo pełnoziarniste obiad: ryż, pierś z kurczaka gotowana, sałatka wielowarzywna z oliwą z oliwek TRENING podwieczorek: twarożek z pieczywem pełnoziarnistym + banan kolacja: sałatka z tuńczyka + pieczywo pełnoziarniste