Wybierając za cel naszej podróży malownicze Włochy, nie sposób nie wykorzystać rozgrzewających
i pobudzających właściwości kawy. W ojczyźnie „małej czarnej”, oprócz tradycyjnych propozycji, takich jak espresso czy cappuccino, znajdziemy również oryginalne napoje z aromatycznymi dodatkami.|Wybierając za cel naszej podróży malownicze Włochy, nie sposób nie wykorzystać rozgrzewających
i pobudzających właściwości kawy. W ojczyźnie „małej czarnej”, oprócz tradycyjnych propozycji, takich jak espresso czy cappuccino, znajdziemy również oryginalne napoje z aromatycznymi dodatkami.|Wybierając za cel naszej podróży malownicze Włochy, nie sposób nie wykorzystać rozgrzewających
i pobudzających właściwości kawy. W ojczyźnie „małej czarnej”, oprócz tradycyjnych propozycji, takich jak espresso czy cappuccino, znajdziemy również oryginalne napoje z aromatycznymi dodatkami.|Wybierając za cel naszej podróży malownicze Włochy, nie sposób nie wykorzystać rozgrzewających
i pobudzających właściwości kawy. W ojczyźnie „małej czarnej”, oprócz tradycyjnych propozycji, takich jak espresso czy cappuccino, znajdziemy również oryginalne napoje z aromatycznymi dodatkami.|Wybierając za cel naszej podróży malownicze Włochy, nie sposób nie wykorzystać rozgrzewających
i pobudzających właściwości kawy. W ojczyźnie „małej czarnej”, oprócz tradycyjnych propozycji, takich jak espresso czy cappuccino, znajdziemy również oryginalne napoje z aromatycznymi dodatkami.
Zwolennikom słodkich smaków do gustu przypadnie Bicerin – warstwowa kompozycjawłoskiego espresso, pitnej czekolady oraz mleka. Propozycja ta uznawana jest za tradycyjny napój narciarskiego regionu Piemont. W alpejskich kurortach największą popularnością cieszy się jednak Bombardino, przygotowywane na bazie ajerkoniaku oraz whisky. W wariacji Calimero alkohol wzbogacany jest aromatycznym espresso i bitą śmietaną, intensyfikujące jego pobudzające i rozgrzewające właściwości. Ciekawą propozycją jest trójwarstwowa kawa po kapitańsku, składająca się z brandy, espresso i żółtka ukręconego na kogel-mogel. – Wśród propozycji pobudzających napojów dla fanów „białego szaleństwa”, te na bazie kawy wyróżniają nie tylko smak i aromat, ale również pozytywne oddziaływanie na zdrowie. Rozszerzając naczynia krwionośne, kofeina zwiększa przepływ krwi do serca i mięśni, co ma szczególnie znaczenie w przypadku sportów wymagających dużej wytrzymałości organizmu. Dodatkowo, dzięki blokowaniu receptorów adenozyny, związek ten zmniejsza odczuwalność zakwasów, występujących po intensywnym wysiłku fizycznym – łumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. Flagową propozycja zimowych pensjonatów jest kawa po meksykańsku, czyli „mała czarna” z dodatkiem gorzkiej czekolady, likieru kawowego oraz cynamonu. Ten przepis warto wykorzystać także w domu!
Kawa po meksykańsku
Składniki
- czekolada 20 g
- świeżo mielony cynamon szczypta
- likier kawowy 40 ml
Sposób przygotowania
- Czekoladę posypujemy szczyptą świeżo mielonego cynamonu. Następnie zalewamy ją mocnym espresso i likierem kawowym.
- Całość mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania napoju o gładkiej konsystencji.
- Kawa po meksykańsku podawana jest w ceramicznych kubkach z laską cynamonu.