1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kino Kulinarne na festiwalu Transatlantyk

fot. materiały prasowe
fot. materiały prasowe
Juz tylko parę dni zostało do pierwszego dnia Festiwalu TRANSATLANTYK 2012, podczas którego w dniach 16-20 sierpnia odbędą się pokazy Kina Kulinarnego. Bilet na jeden seans uprawnia do udziału w składającej się z 4 dań kolacji inspirowanej filmem, która odbędzie się po projekcji w Hotelu Andersia. W pokazach 5 tytułów tegorocznego Kina Kulinarnego będzie mogło wziąć udział codziennie do 120 osób.

W dniach 15-22 sierpnia br. Festiwal TRANSATLANTYK  po raz drugi zaprezentuje w Poznaniu nową jakość w przestrzeni kina kulinarnego. Podczas cyklu filmowego pod tym samym tytułem widzowie tegorocznej edycji imprezy będą mieli okazję wziąć udział w 5 wyjątkowych, inspirowanych pokazanymi obrazami kolacjach. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotuje w tym roku Krzysztof Rabek, młody utalentowany szef kuchni Hugo Restaurant.  To niecodzienne wydarzenie, łączące sztukę filmową i kulinarną, podobnie jak w 2011 r. przygotowywane jest we współpracy z twórcami Festiwalu Berlinale.

Kino Kulinarne to jedna z najważniejszych sekcji festiwalu. Wzrost znaczenia sztuki kulinarnej, z jakim mamy do czynienia w ostatnich latach, znalazł swoje odbicie w wielu dziedzinach życia. Pozornie zwyczajne przygotowywanie posiłków zyskało rangę procesu twórczego i stało się ważnym kluczem do duchowości współczesnego człowieka. Niezwykłość kulinarnego świata dostrzegli m.in. twórcy Festiwalu Filmowego Berlinale, którzy 6 lat temu po raz pierwszy zaprezentowali berlińskiej publiczności nowatorską sekcję filmową, w której pokazy filmu połączono z inspirowaną danym tytułem kolacją. W 2012 r.  w Berlinie pod hasłem „Trust in Taste” pokazano 15 filmów, starannie wyselekcjonowanych przez kuratora cyklu Thomasa Strucka, który czuwa także nad merytoryczną koncepcją poznańskiej edycji Kina Kulinarnego.

Osią idei Kina Kulinarnego jest dostrzeżenie analogii pomiędzy sztuką filmową – obrazem i muzyką, a procesem kulinarnej kreacji, zaś kluczem jest odbiór angażujący absolutnie wszystkie zmysły. Pytania zadawane na ekranie chcemy utrwalić wyjątkowym doznaniem, zapisać na zawsze w pamięci naszych gości – mówi Jan A. P. Kaczmarek, twórca Festiwalu Transatlantyk. Mistrzowie kuchni, realizujący w Berlinie i Poznaniu autorskie interpretacje festiwalowych kolacji, to wielkie indywidualności. W ubiegłym roku w roli szefa kuchni polskiego Kina Kulinarnego występował Wojciech Modest Amaro, jeden z najbardziej utytułowanych w naszym kraju kucharzy, niedawno jako jedyny Polak wyróżniony przez przewodnik Michelin tytułem „Rising Star”. W 2012 w tę rolę wcieli się Krzysztof Rabek z poznańskiej Hugo Restaurant. Reprezentuje on nową generację młodych, utalentowanych kucharzy, kierujących się filozofią prostego i kreatywnego gotowania, bazującego na wykorzystaniu lokalnych produktów zgodnie z rytmem pór roku. Doświadczenie, które ukształtowało jego styl, zdobywał m.in. w Wielkiej Brytanii. Jest wyznawcą zasady „Respect for Food”, opartej na szacunku do produktów i otaczającej nas przyrody. Inspirują go Michel Bras, Andoni Luis Aduriz oraz Alain Passard. [yframe url='https://www.youtube.com/watch?v=MMLhOsE3TW4&feature=player_embedded'] Formuła Kina Kulinarnego 2012 W trakcie Festiwalu Transatlantyk 2012 przewidziano w poznańskim Multikinie 51 pięć biletowanych, „kulinarnych” pokazów filmowych. Bilet na jeden seans w cenie 120 zł uprawnia do udziału w składającej się z 4 dań kolacji, która odbędzie się w restauracji Hotelu Andersia. Dodatkową wartością wieczoru są z pewnością dyskusje z uznanymi twórcami sztuki filmowej i kulinarnej. W pokazach tegorocznego Kina Kulinarnego będzie mogło wziąć każdorazowo udział do 120 osób. Repertuar Kina Kulinarnego 2012: 16.08 (czwartek) godz. 18.30-23.00 SMAKI MUZYKI B.S.O. (MUGARITZ B.S.O.) Hiszpański dokument „Mugaritz B.S.O.” współreżyserowany przez jednego z jego bohaterów -  Felipe Ugarte, w którym perfekcyjnie splatają się dwa rodzaje sztuki: komponowanie muzyki i potraw.  W drugiej z głównych ról występuje jeden z szefów kuchni, gwiazda berlińskiego Kina Kulinarnego – Andoni Luis Aduriz. Menu: IN SEARCH OF …
  • TATAR, EMULSJA Z ŻÓŁTKA I MŁODE ZIEMNIAKI.
  • TĘCZOWY PSTRĄG, ZIELONY OGÓREK Z AGRESTEM I KOPERKIEM.
  • POLIK ZE ŚWINKI, SERCA Z PORA I OWOCE CZARNEGO BZU.
  • MORELA, MROŻONA MAŚLANKA Z MIGDAŁAMI.
17.08 (piątek) godz. 18.30-23.00 KUCHNIA RODZINY BRES (ENTRE LES BRES) „Entre les Bras (Step Up to the Plate”) to francuski film dokumentalny Paula Lacoste. Ukazuje on proces przekazania restauracji synowi przez legendarnego szefa kuchni Michela Bras, wielokrotnie odznaczanego gwiazdkami Michelin. Międzypokoleniowa tradycja, relacje między ludźmi spajane przez gotowanie, kuchnia przez duże K są motywami przewodnimi filmu. Menu: GENERATION
  • KRÓLIK, MARYNOWANA CUKINIA Z EMULSJĄ Z ZIELONEJ PIERTUSZKI.
  • MAKRELA, PIKLOWANA CZERWONA CYKORIA Z WIŚNIAMI.
  • CIELĘCINA, WĘDZONY SZPIK Z GRILLOWANYM SELEREM.
  • OWOCE LASU, MŁODE ORZECHY LASKOWE Z GRANITĄ SZCZAWIOWĄ.
18.08 (sobota) godz. 18.30-23.00 JEROZOLIMA NA TALERZU (JERUSALEM ON A PLATE) Przenikanie się kultur i tradycji pokazane zostanie podczas kolejnego wieczoru, tym razem z angielskim filmem „Jerusalem on a plate”, w którym światowej sławy kucharz Yotam Ottolenghi podczas powrotu do swego rodzinnego miasta będzie odkrywał sztukę gotowania w skomplikowanej sytuacji polityczno-kulturowej. Menu: CULINARY ROOTS
  • TURBOT, KALAFIOR Z KMINKIEM I PIECZONYM CZOSNKIEM.
  • JAGNIĘCINA, RAKI Z MAJONEZEM CHLEBOWYM I CHRZANEM.
  • WOŁOWINA, PALONY BAKŁAŻAN Z ARONIĄ I KOPREM.
  • KASZKA MANNA, JEŻYNY Z SEZAMKAMI.
19.08 (niedziela) godz. 18.30-23.00 DANIE MIŁOŚCI - JOYFUL REUNION Jedynym filmem fabularnym pokazywanym podczas Kina Kulinarnego będzie chińsko-tajwański "Joyful Reunion". Ten film ukaże splot losów dwóch pokoleń, które jednoczą się dzięki sztuce kulinarnej, tym razem jednak odkrywając przed poznańską publicznością sekrety kuchni azjatyckiej. Menu: TASTE OF THE PAST
  • MŁODE SAŁATY, ZIOŁA, WARZYWA Z LETNIĄ TRUFLĄ.
  • POMIDOR MALINOWY, KALAREPA Z PIEPRZEM SYCZUAŃSKIM.
  • JAJKO Z KURY ZIELONONÓŻKI, MŁODA MARCHEW Z EMULSJĄ ESTRAGONOWĄ.
  • TWAROŻEK, KONFITURA Z WĘGIEREK I CZEKOLADA.
20.08 (poniedziałek) godz. 18.30-23.00 OMA I BELLA Niemiecko – amerykański „Oma & Bella” to portret dwóch starszych pań łączący wokół motywu przewodniego - jedzenia - przeszłość z teraźniejszością, sfilmowany przez wnuczkę jednej z nich. Obie bohaterki przetrwały Holocaust, nadal mieszkają w Berlinie i gotują według starych, przedwojennych przepisów. Menu: FRIENDSHIP
  • ŚLEDŹ, PIECZONE CEBULKI I CZARNA PORZEZCZKA.
  • GRASICA, KURKI Z BOBEM I ZIOŁOWĄ KASZĄ PERŁOWĄ.
  • KURCZAK ZAGRODOWY, KUKURYDZA Z WĘDZONĄ IKRA Z DORSZA.
  • GRUSZKA, SER OWCZY DOJRZEWAJĄCY I MIÓD PITNY
Bilety są już dostępne na stronie eBilet.pl

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze