1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kolacja na Titanicu

Wielbiciele historii zatoniętego statku (lub hollywoodzkiej superprodukcji z Leonardo di Caprio i Kate Winslet) mogli w piątek, 13. zjeść taką kolację, jak na Titanicu.

8 kwietnia z Southampton w specjalny rejs wyruszył bowiem statek Balmorai, mający "uczcić" pamięć o zatonięciu Titanica. Na jego pokładzie znajdowali się krewni ofiar katastrofy sprzed dokładnie 100 lat, oraz chętni (którzy zapisywali się na odpowiednią listę oczekujących, biletów bowiem zabrakło od razu). Jedną z atrakcji rejsu była uroczysta kolacja składająca się z 12 dań, która podobno wiernie rekonstruuje menu z Titanica. Baranina w sosie miętowym, kaczka glazurowana calvadosem, foie gras czy szparagi w winegrecie z szampana - były tylko preludium do prawdziwej uczty. Pełne menu znajdziecie tu:

Uczestnicy kolacji zobowiązani byli do wystąpienia w strojach z epoki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze