1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Romans Blumenthala

Heston Blumenthal ©CliveBooth
Heston Blumenthal ©CliveBooth
Heston Blumenthal, właściciel jednej z trzech pozostających zawsze w czołówce najlepszych restauracji na świecie - The Fat Duck - właśnie rozstał się po dwudziestu latach małżeństwa z żoną. Plotkarskie magazyny w Wielkiej Brytanii donoszą, że spotyka się za to z oszałamiającą kulinarną gwiazdeczką Susanne Pirret.

Pirret, która zamieniła aktorstwo na pisanie książek kucharskich (np. "The Pleasure Is All Mine: Selfish Food for Modern Life." czyli "Przyjemność po mojej stronie. Samolubne jedzenie we współczesnym świecie") wyznaje z rozbrajająca szczerością: "Jedzenie i seks. To dwie moje ulubione rzeczy i najsilniejsze ze wszystkich ludzkich popędów".  Przynajmniej jedną z tych pasji dzieli z Hestonem Blumenthalem - którego niektórzy uważają za ojca kuchni molekularnej. Lody z jajka i bekonu lub o smaku musztardowym, owsianka ze ślimaków - to popisowe dania w The Fat Duck, obdarzonej przez krytyków Michelin trzema gwiazdkami. Swoje kulinarne imperium (mocne również finansowo - jeden z ostatnich kontraktów reklamowych szefa opiewa na milion funtów) Blumenthal budował razem z żoną Zanną, która podobno była "powodem, dla którego było warto pracować". Małżeństwo z wieloletnim stażem nie przetrwało jednak walki o pozycję najlepszej restauracji świata. A może po prostu Susanne Pirret?

</a>

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze