1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA
  4. >
  5. Świąteczna Kuchnia Stanisława Bobowskiego

Świąteczna Kuchnia Stanisława Bobowskiego

Stanisław Bobowski, Szef Kuchni w Radisson Blu Hotel Kraków w swojej pracy lubi kulinarne nowości, ale docenia także klasykę najlepszych polskich smaków. Lata pracy poza granicami kraju sprawiły, że wysoko ceni smak tradycyjnych potraw, a zwłaszcza tych najbardziej uroczystych – świątecznych. Teraz, na profilu Facebook hotelu, każdy może zapytać go o radę w sprawie świątecznej kuchni.

Jak sprawić by świąteczne potrawy zachwycały na wigilijnym stole? Co upiec i ugotować na Boże Narodzenie? Dla tych, którym potrzeba kulinarnej inspiracji powstała nowa inicjatywa na profilu Facebook krakowskiego hotelu Radisson Blu . Od teraz aż do 21 grudnia, Szef Kuchni Stanisław Bobowski będzie udzielał indywidualnych porad kulinarnych. Jaki jest najlepszy sposób na karpia? Jak szybko ulepić doskonałe uszka? Kiedy zacząć piec świąteczny piernik? Wszystkie wątpliwości Szef Kuchni rozwieje wykorzystując swoją wiedzę i lata doświadczeń.

Świąteczna kuchnia każdemu z nas kojarzy się z rodzinną atmosferą i przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem. W każdym polskim domu istnieją receptury przekazywane przez lata kolejnym pokoleniom – ja sam przejąłem sporo takich właśnie rodzinnych przepisów. Czasem jednak szukamy czegoś nowego, co na święta zaskoczy naszych najbliższych. Dlatego, chętnie podzielę się moimi kulinarnymi sekretami z każdym, kto zechce zadać mi swoje pytanie na profilu Facebook krakowskiego Radisson Blu” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni w Radisson Blu Hotel, Kraków.

Dla tych, którzy jeszcze przed świętami chcą zakosztować tradycyjnych bożonarodzeniowych potraw, hotelowa restauracja Milk&Co zaprasza w każdy czwartek, piątek i sobotę na świąteczny bufet Surf&Turf. Zaś dla pasjonatów gotowania Szef Kuchni wybrał kilka swoich przepisów, do samodzielnego przygotowania.  Oto jedna z jego propozycji:

Składniki
  • świeży śledź 1 sztuka (2 filety)
  • ocet 1 łyżka
  • anyżek 1 sztuka
  • suszony goździk 1 sztuka
  • świeży tymianek 3 gałązki
  • świeży rozmaryn 1 gałązka
  • czosnek 2 cząstki
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • kurki 30 g
  • prawdziwki 30 g
Sposób przygotowania

Filety śledzia czyścimy i delikatnie przyprawiamy solą z każdej strony. Do oliwy wymieszanej z octem dodajemy rozgnieciony czosnek, tymianek, rozmaryn, anyż, cynamon, a następnie wrzucamy pokrojone kurki i prawdziwki. Delikatnie podgrzewamy oliwę ze wszystkimi dodatkami aż będzie gorąca i aromatyczna. Odstawiamy do wystygnięcia. Śledzia umieszczamy w naczyniu i dokładnie zalewamy marynatą. Zostawiamy na dobę w chłodnym miejscu. Po tym czasie śledź jest gotowy.

Podsumowanie przepisu

Mamy w Polsce dużo receptur na Świąteczne dania, które tradycyjnie podawane są w konkretnych regionach kraju, a w innych są zapomniane lub nawet wcale nie znane. Osobiście uważam, że powinniśmy wracać do starych dobrych przepisów, które w nowym wydaniu, nieznacznie nawet odświeżone, mogą być wręcz oszałamiające. Tak jak śledź marynowany w leśnych grzybach. To danie jest lubiane na przykład na Kaszubach, ale jest to potrawa tak smaczna, że chciałbym przybliżyć ją większemu gronu smakoszy ryb i grzybów. Dlatego nie tylko proponuję ją na Świąteczny stół ale w nieco innej formie – bo podawany z piklowaną czerwoną cebulą oraz buraczkami – serwuję ją także w naszej restauracji Milk&Co w Radisson Blu Hotel Kraków”. Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze