1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Szparagi w roli głównej w restauracji Concordia Taste

W restauracji Concordia Taste znajdująca się w Concordia Design - centrum innowacji, designu i kreatywności w Poznaniu (ul.Zwierzyniecka 3) oficjalnie otwieramy sezon szparagowy. Wybór jest duży. Na początek polecamy krem ze szparagów podany z wędzoną ricottą i kolendrą. Na przystawkę świetnie sprawdzą się grillowane szparagi ze szpinakiem. Na szybki lunch proponujemy sałatkę szparagową z wędzoną sielawą na zielonych liściach botwiny, szpinaku i szczawiu. Na danie główne serwujemy szparagi w towarzystwie fileta z kurczaka w sosie szczawiowym na purée marchwiowym, smażonego fileta z jesiotra podany na purée z kalafiora lub gotowanego w niskiej temperaturze rostbefa wołowego w sosie jałowcowym.

Maj miesiącem szparagów czyli warzyw królewskich, wyjątkowych rarytasów na stołach, bo w postaci świeżej, obecnej w przepisach kulinarnych tylko od końca maja do połowy czerwca. Mogą być zielone lub białe. Tegoroczny sezon się opóźnił ze względu na przedłużającą się zimę. Na szczęście szapragi  już są, a te dostępne u lokalnych dostawców są bardzo dobrej jakości i świetnie smakują.  Produkcja w Polsce, zwłaszcza w województwie wielkopolskim coraz bardziej się rozwija i co roku wzrasta. W sezonie zbieranych jest już prawie 5 tysięcy ton szparagów. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego trzeba z niego jak najczęściej korzystać. Jeśli jeszcze nie próbowaliście szparagowego menu w tym roku, to warto rozpocząć degustację jak najszybciej,  na następny trzeba będzie czekać cały rok.

Menu szparagowe w Concordia Taste:

SZPARAGOWE PRZYSTAWKI Białe szparagi z opalanym sosem holenderskim podawane z pieczonym porem i młodą marchewką  15 zł Grillowane szparagi ze świeżym szpinakiem i jajkiem poche 14 zł SZPARAGOWY KREM Krem z zielonych szparagów podany z wędzona ricottą i kolendrą 12 zł SZPARAGOWA SAŁATKA Sałatka z wędzonej sielawy na zielonych liściach botwiny, szpinaku i szczawiu z białymi szparagami  26 zł SZPARAGI DO SYTA Filet z kurczaka w sosie szczawiowym na purée marchwiowym z dodatkiem gotowanych szparagów 28 zł Smażony filet z jesiotra podany na purée z kalafiora z dodatkiem gotowanych w niskiej temperaturze szparagów oraz pianki ziołowo-limonkowej 38 zł Gotowany w niskiej temperaturze rostbef wołowy w sosie jałowcowym, podany z zielonymi szparagami i  grillowanymi młodymi ziemniakami 40 zł      

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze