Nie masz pomysłu na pieczone ziemniaki? Poszukaj ich razem z nami!

Pieczone ziemniaki wbrew pozorom można przygotować na wiele różnych sposobów. Poszukaliśmy ich specjalnie dla Ciebie! Wszystkie najlepsze pomysły na dania z pieczonych ziemniaków znajdziesz poniżej.

Pieczone ziemniaki w mundurkach czy bez?

Oczywiście odpowiedź na to pytanie jest uzależniona przede wszystkim od tego, co preferujemy, ale istnieje szereg pomysłów na pieczone ziemniaki, zarówno ze skórką, jak i też bez niej. Można je przyrządzić w całości, w ćwiartkach, z farszem, z przyprawami lub bez nich. Wariacji na ten temat jest mnóstwo, więc w tej dziedzinie praktycznie wszystkie chwyty są dozwolone – według uznania i naszych indywidualnych preferencji.

Pieczone ziemniaki faszerowane serem feta!

Czego potrzebujesz do ich wykonania?

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 1 opakowanie serka feta,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • opcjonalnie 100 g boczku wędzonego.

Jak wygląda proces przygotowania?

Na wstępie ziemniaki należy wyszorować i gotować w łupinach ok. 20 minut, kolejno przeciąć je na pół, wydrążyć środki, a wyjętą masę przełożyć do miski. Jeśli zdecydujemy się dodać do ziemniaków boczek, kroimy go w kostkę i mieszamy kolejno z masą z ziemniaków, rozdrobnionym serem feta, posiekanym szczypiorkiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Następnie dodajemy do całości ok. 3 łyżki jogurtu. Tak przygotowaną masę nakładamy do wydrążonych wcześniej łódek i zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut. W sezonie grillowym można je zapiec również na grillu. Najlepiej smakują serwowane z sosem czosnkowym lub tzatziki.

Nacinane pieczone ziemniaki w całości!

Do wykonania ziemniaków w takiej postaci potrzebujemy:

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół cebuli,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • szczyptę oregano,
  • 1 łyżeczkę papryki w proszku,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • zmielony kminek.

Jak się do tego zabrać? Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, a następnie umyj oraz osuszyć ziemniaki. Ponacinaj je na całej ich długości w cienkie plasterki.

Posmaruj blachę piekarnika odrobiną oleju i układaj na niej ziemniaki. Przy użyciu noża rozchyl plasterki i polewaj je odrobiną oliwy. Całość przykryj aluminiową folią i piecz ok. 45 minut.

W tym czasie przygotuj zioła. Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie połącz je ze sobą. Oddzielnie wymieszaj także natkę pietruszki z bazylią i oregano, natomiast paprykę z pieprzem i kminkiem.

 Po upływie 45 minut zdejmij folię i piecz ziemniaki jeszcze przez ok. 15 minut. Następnie posyp ziołami i zapiecz przez kolejne 15.

Jak widać na bardzo dobre pieczone ziemniaczki trzeba trochę poczekać, ale ich smak i kunszt nam to wynagradza. Wbrew pozorom ziemniaki mogą stanowić wykwintne danie. Nie czekaj i przygotuj je we własnej kuchni!