fbpx

Pancakes – najlepsze na drugie śniadanie

Pancakes - ciasto z patelni
(Fot. iStock)

Prosty przepis na słynne puszyste placuszki, które są prawdziwym przysmakiem w Ameryce. Świetnie smakują ze świeżymi owocami oprószone cukrem pudrem.

Pankejki z owocami

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżka rozpuszczonego masła
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • klarowane masło do smażenia
  • umyte i pokrojone owoce: banany, borówki, maliny
  • cukier puder do dekoracji

Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy.

Niewielkie porcje ciasta nakładamy na patelnię i smażymy na klarowanym maśle z dwóch stron na złoto.

Usmażone placuszki dekorujemy świeżymi owocami i posypujemy cukrem pudrem.