1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pasta z awokado z dzikim czosnkiem podany w łupinach

Składniki
  • dojrzałe awokado 2 szt.
  • jajka ugotowane na twardo 5 szt.
  • serki camembert 2 szt.
  • duży ogórek konserwowy 1 szt.
  • zielone oliwki z zalewy bez pestek 1 mały słoiczek
  • czosnek niedźwiedzi kilka liści
  • sok z cytryny 1/2 cytryny
  • plasterki cytryny i szczypiorek do dekoracji
  • pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Miąższ awokado wydrążamy z łupin. Jajka ścieramy na tarce. Do awokado dodajemy jajka oraz camemberty. Dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Ogórek, czosnek oraz oliwki drobno siekamy.  Wszystko razem mieszamy, Doprawiamy pieprzem. Pastę podajemy w łupinach od awokado. Dekorujemy cząstkami cytryny oraz oliwkami i szczypiorkiem. Całość jeszcze raz skrapiamy sokiem z cytryny. Pastę podajemy z tostami. 
Podsumowanie przepisu
W moim ogrodzie rozrósł się dziki czosnek. Zasadziła się go 2 lata temu i co roku pięknie wyrasta. Grzechem byłoby go nie wykorzystywać w różnych potrawach. Przedstawiam przystawkę: pastę z awokado. 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze