Składniki
- makaron penne 180-200 g
- rolada kozia dojrzewająca 100 g
- zielone szparagi kilkanaście sztuk
- posiekany czosnek bulwiasty 2 łyżki
- posiekana natka pietruszki 2 łyżki
- oliwa z oliwek extra vergine 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
W garnku zagotować wodę. Posolić.
Szparagom odłamać zdrewniałe końce. Odkroić główki, a łodyżki pokroić na kawałki takiej długości, jak penne (ok. 3-4 cm).
Ser pokroić na grube plastry, a następnie na ćwiartki. Dodatkowo ukroić dwa cienkie plastry.
Wrzucić makaron do wrzątku. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania dodać łodyżki szparagów, a na ostatnią minutę - szparagowe główki. Przed odcedzeniem odlać pół filiżanki wody.
Makaron i szparagi przełożyć z powrotem do garnka ustawionego na małym ogniu. Dolać oliwę, kilka łyżek wody, dodać zioła, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie.
Zdjąć garnek z ognia. Dodać ćwiartki sera. Wymieszać. Ser się rozpuści, widoczne pozostaną tylko fragmenty skórki.
Gorący makaron przełożyć na talerze. Na wierzchu każdej porcji ułożyć plaster rolady koziej. Po minucie z plastra zostanie już tylko skórka i plamka serowego, kremowego sosu...
Smacznego!
Podsumowanie przepisu
Makaronowe danie jednogarnkowe. Penne ze szparagami w kremowym sosie powstałym ze stopionego dojrzewającego sera koziego. Przyprawione dużą ilością świeżych ziół, wśród których prym wiedzie bardzo aromatyczny czosnek bulwiasty.
Po więcej przepisów zapraszam na: