Składniki
- mango (dojrzałe) 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- czerwona cebula pół
- pomidor 1 średni
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- czosnek 2 ząbki
- natka pietruszki pół pęczka
- miód 1 łyżka
- cukier trzcinowy 1 łyżeczka
- pimenton (lub papryka w proszku) szczypta
- olej słonecznikowy 1-2 łyżki
- filety z łososia 150-200 g na porcję dla jednej osoby
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Z podanej ilości składników na salsę z mango i papryki otrzymamy ilość pierzynki wystarczającą do przykrycia 4-5 porcji łososia. Porcja łososia dla jednej osoby to filet o wadze 150-200 g.
Przygotowanie
Salsa mango-paprykowa:
Mango obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli mango jest mało dojrzałe, warto je poddusić przez parę minut w garnuszku ustawionym na małym ogniu z niewielką ilością wody. Jeśli jest miękkie i soczyste, można pominąć ten etap.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kosteczkę.
Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i ostrą papryczkę drobno posiekać.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Natkę pietruszki poszatkować.
Na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu olej.
Dodać cebulę z czosnkiem. Podsmażać, aż cebula stanie się szklista i zmięknie.
Do cebuli dodać paprykę i ostrą papryczkę. Podgrzewać przez ok. 2 minuty.
Dodać pomidora i mango oraz wlać sok z limonki.
Wymieszać wszystkie składniki, a następnie dodać miód, cukier i słodką papryczkę w proszku. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać całą zawartość patelni. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Salsa jest gotowa, gdy mango i papryka zmiękną, warzywa puszczą soki, a na patelni pojawi się sos o konsystencji syropu.
Spróbować i ewentualnie doprawić wedle uznania.
Przed samym podaniem, do ciepłej salsy wmieszać posiekaną natkę pietruszki.
Pieczony łosoś:
Filety z łososia opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć kuchennym ręcznikiem papierowym.
Każdy kawałek ryby posolić, popieprzyć, a następnie skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i posmarować oliwą z oliwek. Przykryć folią spożywczą i odstawić na pół godziny.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (grzanie góra-dół). Jeśli danie przygotowujemy dla większej liczby osób i wykorzystujemy dwie blachy, należy w piekarniku włączyć opcję termoobiegu i ustawić temperaturę 180 st. C.
Kawałki ryby układać na blasze w niewielkich odstępach od siebie, skórą do dołu.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 12 minut. Stan upieczenia ryby sprawdzić po 10 minutach (lub jeszcze wcześniej, jeśli filety były mniejsze). Łosoś powinien być miękki i soczysty, lekko różowy i rozpadać się na kawałki przy delikatnym dotknięciu widelcem.
Upieczone filety z łososia układać na podgrzanym talerzu. Każdy kawałek przykryć grubą warstwą ciepłej salsy mango-paprykowej. Podawać z ryżem basmati.
Smacznego!
Podsumowanie przepisu
Danie z rodzaju "eksplozja smaków i kolorów". Pierzynka, pod którą skrył się łosoś łączy w sobie słodycz mango z bardziej typowymi dla dania głównego smakami papryki, pomidora i cebuli. Ostrości dodaje wędzony
pimenton.
Po więcej przepisów zapraszam na: