1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pierś kurczaka faszerowana pieczarkami z pesto pietruszkowym

Składniki
  • pierś kurczaka 2 sztuki
  • szynka parmeńska kilka cienkich plasterków
  • pieczarki 100 g
  • mozarella 25 g
  • natka pietruszki
  • orzechy włoskie 25 g
  • oliwa 3 łyżki
  • tarty parmezan 20 g
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • makaron 200 g
Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka rozbijamy na cienkie plastry. Posypujemy solą i pieprzem. Przygotowujemy nadzienie: pieczarki oraz mozzarellę drobno siekamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na plastry nakładamy farsz i zawijamy mięso w roladki. Owijamy plasterkami szynki parmeńskiej. Smarujemy oliwą. Pieczemy 25 minut w 200 st. C. Gotujemy makaron. Przygotowujemy pesto pietruszkowe: orzechy oraz pietruszkę drobno siekamy, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i tartym parmezanem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem.

Podsumowanie przepisu
Roladki z piersi kurczaka są daniem uniwersalnym. Farsz możemy zrobić z naszych ulubionych składników, podać możemy z makaronem lub ziemniakami, z sosem lub bez. Bardzo szybko się je przyrządza, a z powodzeniem mogą stanowić nawet świąteczną potrawę.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze