Składniki
- pierś kurczaka 2 sztuki
- szynka parmeńska kilka cienkich plasterków
- pieczarki 100 g
- mozarella 25 g
- natka pietruszki
- orzechy włoskie 25 g
- oliwa 3 łyżki
- tarty parmezan 20 g
- kilka kropli soku z cytryny
- sól, pieprz
- makaron 200 g
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka rozbijamy na cienkie plastry. Posypujemy solą i pieprzem. Przygotowujemy nadzienie: pieczarki oraz mozzarellę drobno siekamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na plastry nakładamy farsz i zawijamy mięso w roladki. Owijamy plasterkami szynki parmeńskiej. Smarujemy oliwą. Pieczemy 25 minut w 200 st. C. Gotujemy makaron. Przygotowujemy pesto pietruszkowe: orzechy oraz pietruszkę drobno siekamy, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i tartym parmezanem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem.
Podsumowanie przepisu
Roladki z piersi kurczaka są daniem uniwersalnym. Farsz możemy zrobić z naszych ulubionych składników, podać możemy z makaronem lub ziemniakami, z sosem lub bez. Bardzo szybko się je przyrządza, a z powodzeniem mogą stanowić nawet świąteczną potrawę.