Składniki
- pierś z kurczaka 0,7 kg
- pieprz
- sól
- przyprawy do drobiu
- papryka
- jabłka 0,5 kg
- ananas w zalewie lub syropie 1 puszka
- majeranek 1 garść
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka podzielić na małe części (można lekko rozbić tłuczkiem), posypać przyprawą do drobiu lub posolić, popieprzyć, przyprawić papryką, lekko oprószyć mąka i podsmażyć na rozgrzanym oleju. W drugim garnku lub patelni, na rozgrzanym oleju podpiec obrane i pokrojone w cząstki jabłka, jabłka oprószyć otartym majerankiem. Na podduszonych jabłkach ułożyć kotleciki z piersi z kurczaka, dodać kawałki ananasa i chwile jeszcze poddusić. Podawać z ziemniakami.
Podsumowanie przepisu
Pierś z kurczaka to temat bez końca... można z niej wyczarować mnóstwo tradycyjnych (kotlety panierowane, nugetsy) i wymyślnych dań (nadziewane kieszonki, gyrosy).
Moja propozycja to kotlety trochę w innym smaku, mam nadzieję, że Wasze kubki smakowe polubią to zestawienie.
Małgorzata Kozak