1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pierś z kurczaka z jabłkami i ananasem

Składniki
  • pierś z kurczaka 0,7 kg
  • pieprz
  • sól
  • przyprawy do drobiu
  • papryka
  • jabłka 0,5 kg
  • ananas w zalewie lub syropie 1 puszka
  • majeranek 1 garść
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka podzielić na małe części (można lekko rozbić tłuczkiem), posypać przyprawą do drobiu lub posolić, popieprzyć, przyprawić papryką, lekko oprószyć mąka i podsmażyć na rozgrzanym oleju. W drugim garnku lub patelni, na rozgrzanym oleju podpiec obrane i pokrojone w cząstki jabłka, jabłka oprószyć otartym majerankiem. Na podduszonych jabłkach ułożyć kotleciki z piersi z kurczaka, dodać kawałki ananasa i chwile jeszcze poddusić.  Podawać z ziemniakami.
Podsumowanie przepisu
Pierś z kurczaka to temat bez końca... można z niej wyczarować mnóstwo tradycyjnych (kotlety panierowane, nugetsy) i wymyślnych dań (nadziewane kieszonki, gyrosy). Moja propozycja to kotlety trochę w innym smaku, mam nadzieję, że Wasze kubki smakowe polubią to zestawienie. Małgorzata Kozak

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze