Składniki
- ciasto francuskie 1 szt.
- ser ricotta 250 g
- wydrylowane wiśnie (mogą być z kompotu) 1 szklanka
- masa marcepanowa 200 g
- biały rum 100 ml
- cukier biały 1 łyżka
- jajko 1 szt.
- rodzynki 2 łyżki
Sposób przygotowania
Najpierw przez godzinę moczymy wiśnie w rumie. Później ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy go serkiem ricotta, następnie posypujemy serek cukrem waniliowym. Potem układamy na serze wiśnie wyciągnięte z rumu oraz kawałeczki marcepana. Całość zwijamy w roladę. Następnie kroimy ostrym nożem porcje po 3 cm. Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się skarmelizował. Zapiekamy ślimaki z ciasta francuskiego w 190 stopniach C około 20 minut. Podsumowanie przepisu
Wszystkie pyszne, słodkie składniki w jednym deserze.... :)