Składniki
- masło do wysmarowania formy
- orzechy pinii 100 g
- cukier drobny 125 g
- miękkie masło 125 g
- jajka 4 sztuki
- amaretto 2 łyżki stołowe
- budyń waniliowy w proszku 2 łyżki stołowe
- mielone migdały 100 g
- maliny 300 g
- kwaśna śmietana 150 g
- cukier wanilinowy 1 opakowanie
Sposób przygotowania
Formy natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić w chłodne miejsce. Orzechy piniowe drobno zmielić. Cukier, masło, jajka, amaretto i budyń w proszku włożyć do jednej miski i utrzeć szybko na puszystą masę. Dodać migdały i orzechy pinii. Gotową masą napełnić formy.
Maliny przebrać, delikatnie opłukać i osuszyć. Rozłożyć owoce na cieście zostawiając dookoła 1 cm odstępu od brzegu. Wstawić formy do piekarnika nagrzanego do 200 °C (Górne i dolne grzanie). Piec przez 10-15 minut na 2. poziomie od dołu. Wyjąć foremki z piekarnika i zostawić na chwilę, aby lekko przestygły. Następnie wyjąć clafoutis z foremek i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gęstą śmietanę wymieszać z cukrem wanilinowym i nakładać po jednej łyżce na porcję deseru bezpośrednio przed podaniem