Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym

Letnia kuchnia powinna być prosta, szybka i sezonowa – z wykorzystaniem świeżych ziół i warzyw. Warto postawić na składniki, które uprawiamy w tym czasie w naszych ogródkach lub możemy zakupić na pobliskim straganie. Dobrze urozmaicać tradycyjne przepisy – jedną z ciekawszych propozycji obiadowych mogą być lekkie, aromatyczne placki cukiniowe z dodatkiem kremowego dipu z koperkiem, który nie tylko nadaje potrawie wyrazisty smak, ale też korzystnie wpływa na układ trawienny.

Składniki na placki:

– młoda cukinia: 3 sztuki

– jajka: 2 sztuki

– szczypiorek: 1 pęczek

– czosnek: 2 ząbki

– mąka pszenna: 4 łyżki

– bułka tarta: 2 łyżki

– szczypta soli i pieprzu

– olej rzepakowy

Składniki na dip:

– śmietana 18% BIO od OSM Piątnica: 200 gram

– koperek: 1 pęczek

– szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.

Smacznego!