1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pomarańczowa kaczka z jabłkami

Składniki
  • wiejska kaczka lub kilka kaczych uda 1 kaczka na ok 3-4 osoby lub 1 udo na osobę
  • sok z czerwonych pomarańczy 300-400ml
  • skórka z 1 pomarańczy otarta zesterem
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • jabłka odmiany szara reneta ok 8 sztuk
  • masło 2 łyżki
  • żurawina do mięs kilka łyżek
Sposób przygotowania
Jeśli masz całą kaczkę, podziel ją na części. Każdy kawałek mięsa dokładnie natrzyj solą, pieprzem i odstaw na 30 minut. Ułóż mięso w sporej misce obkładając startą zesterem skórką z pomarańczy, gałązkami świeżego majeranku (kilka odłóż do pieczenia) i zalej sokiem z czerwonych pomarańczy. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia połowę jabłek pokrój w grube plastry (bez obierania i usuwania gniazd nasiennych). Przygotuj formę do zapiekania - namocz garnek rzymski lub użyj garnka żeliwnego. Oberwij listki z odłożonych gałązek majeranku i wyjmij kaczkę z marynaty. Na dnie formy ułóż jabłka w plastrach, na nich kawałki kaczki (skórką do góry), posyp listkami majeranku i przykryj pozostałymi plastrami jabłka. Formę do pieczenia przykryj pokrywką i wstaw do pieca - jeśli pieczesz w garnku rzymskim, pamiętaj, by wcześniej go namoczyć, a następnie wstaw go do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę na 160°C.  Jeśli używasz garnka żeliwnego lub innej formy do pieczenia - rozgrzej piekarnik do 160°C i wstaw naczynie do gorącego pieca - łączny czas pieczenia to ok 2,5 godziny. Po 60 minutach przewróć mięso na drugą stronę. Po kolejnej godzinie usuń wierzchnie plastry jabłek (odłóż na bok), ponownie przewróć mięso i używając widelca natrzyj je masłem. Pozostałe jabłka wydrąż specjalnym nożykiem do usuwania gniazd nasiennych, przekrój w poprzek na połówki  i poukładaj obok kaczki. Piecz pod przykryciem ok 15 minut, następnie zdejmij pokrywę i dopiekaj jeszcze ok 15-20 minut, do zrumienienia skórki. Mięso powinno być tak miękkie, by niemal samo odchodziło od kości. Z plastrów jabłek, które wyjęto z pieca po 2 godzinach pieczenia zdejmij skórkę. Jeśli podajesz kaczkę z utłuczonymi na pure ziemniakami, dodaj do nich miąższ upieczonych jabłek i sporo masła, by pure było kremowe i gładkie. Kaczkę podawaj z pieczonymi połówkami jabłek, żurawiną i ziemniaczano-jabłkowym pure. To wyśmienite danie na rodzinny, świąteczny obiad.
Podsumowanie przepisu
To jest "kaczka z duszą domu", niesamowicie aromatyczna, delikatna, soczysta, o wyśmienicie miękkim mięsie. Całą noc marynuję ją w soku z czerwonych pomarańczy i świeżym majeranku, a piekę z jabłkami starej polskiej odmiany szara reneta. Doskonale smakuje z "zapiaszczonymi ziemniakami" lub gładkim, kremowym pure ziemniaczano-jabłkowym. Kto choć raz zjadł tę kaczkę, nigdy o niej nie zapomni.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze