Profesjonalne wyposażenie kuchni – większe wyzwanie niż myślisz

Dowiedz się więcej o wyposażaniu profesjonalnej kuchni. (Fot. materiał partnera)

Osoby, które nie mają nic wspólnego z branżą gastronomiczną, często nie zdają sobie sprawy, jak trudne jest funkcjonowanie w niej. Przysłowiowe schody często zaczynają się już wtedy, gdy trzeba skompletować wyposażenie kuchenne. Profesjonalny sprzęt znacznie różni się ono bowiem od domowego, jest bardziej różnorodny i kosztowny. Ponadto musi spełniać ścisłe wymogi higieniczne, techniczne czy ergonomiczne i być odpowiednio rozmieszczony. Dowiedz się więcej o wyposażaniu profesjonalnej kuchni!

Podstawowe elementy wyposażenia kuchni gastronomicznej

Zanim zajmiesz się urządzaniem kuchni, dobrze się zastanów, jakie sprzęty będą Ci potrzebne. Oczywiście poszczególne elementy wyposażenia kuchni będą w dużej mierze zależne od typu lokalu, jaki zamierzasz prowadzić. Pizzeria będzie wymagała specjalnego pieca, kawiarnia dobrego ekspresu do kawy, a restauracja ze zdrową kuchnią szatkownicy i innych urządzeń ułatwiających mechaniczną obróbkę warzyw. Bez względu jednak na rodzaj działalności, będziesz musiał się zaopatrzyć w taki sprzęt do kuchni jak piec, kuchenka, chłodziarka (a właściwie dwie, zgodnie z przepisami sanitarnymi) czy przemysłowa zmywarka.

Jak skompletować wyposażenie kuchenne?

Gdy zastanowisz się już, czego będziesz potrzebował, sporządź listę. Powinna być jak najbardziej szczegółowa, choć niewykluczone, że o wielu rzeczach zapomnisz. By się zainspirować, możesz przeglądać dostępny sprzęt do kuchni w dobrze zaopatrzonym sklepie branżowym – takim jak sklep.technica.pl. Jednocześnie zyskasz ogląd na to, ile kosztuje wyposażenie kuchni w restauracji i przekonasz się, na co możesz sobie pozwolić, a z czego trzeba będzie zrezygnować. Wstępne określenie budżetu i kosztorysu planowanych zakupów będzie bardzo przydatne przy ich planowaniu. Sprawi też, że nie będziesz musiał w panice szukać dodatkowych funduszy, gdy skończą się w połowie kompletowania sprzętu do kuchni.

Wybieramy sprzęt do kuchni

Od tego, jaki sprzęt do kuchni wybierzesz, w dużej mierze będzie zależała ergonomia pracy personelu oraz jego wydajność. Dlatego pamiętaj, by dobrze przemyśleć wielkość takich urządzeń jak kuchnia, piec, chłodziarka czy zamrażarka. Za małe będą dezorganizować pracę i wpływać na opóźnienia, a za duże będą generować niepotrzebne koszty utrzymania i zajmować miejsce na zapleczu. Nie zapomnij ponadto o drobniejszym wyposażeniu – ważne są zarówno blachy, garnki, patelnie czy pojemniki GN oraz drobne AGD jak miksery, blendery, obieraczki, szatkownice, jak i drobniejsze akcesoria kuchenne takie jak szpatułki, sitka, chochle, trzepaczki, tłuczki, tarki i wiele innych. Każdy kucharz będzie też potrzebował najwyższej jakości noży. Ważne jest ponadto przechowywanie tych wszystkich narzędzi, dlatego wyposażenie kuchni powinno również przewidywać wystarczającą ilość szafek, szuflad itp. Pamiętaj ponadto, by wybierać elementy wyposażenia kuchni odpowiadające konkretnym warunkom lokalowym. To ważne m.in. przy wyborze kuchni gastronomicznej – zakup gazowej jest najbardziej opłacalny tylko wtedy, gdy w budynku znajduje się odpowiednia instalacja do jej podłączenia.

Ile kosztuje wyposażenie kuchni w restauracji?

Zastanawiasz się, ile będzie Cię kosztować właściwe wyposażenie kuchenne? Wszystko jest zależne od wielkości i typu lokalu, jednak jeśli boisz się o koszta, być może warto zrezygnować z branży gastronomicznej. W kuchni nie warto bowiem oszczędzać – szczególnie na jakości. Początkowe inwestycje mogą być więc spore. Jednak wkładając w działalność gastronomiczną nie tylko fundusze, ale również pasję, serce i uczciwość, jesteś w stanie odnieść sukces.