Składniki
- Szyjki rakowe 200g
- 5 świeżych przegrzebkow
- Mango 1szt
- Kukurydza 1szklanka
- Por 2 lyzeczki posiekanego
- Ocet ryżowy 2 łyżki
- Brązowy cukier 2 łyżki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 lyzeczki Imbiru
- Oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- Dekoracja zielona;)
- Pieprz i sól
Sposób przygotowania
Mieso z szyjek rakowych mieszamy z kukurydza, porem, odrobina oliwy, soku z cytryny. W międzyczasie przygotujemy sos mango: mango przekroic wzdłuż, usunąć pestke, miazsz pokroic w małe kawałki. Do ronda wlac ocet, wyspać cukier i mieszać do połączenia sie. Dodać mango, gotować aż zmieknie. Przegrzebki myjemy w zimnej wodzie, oczyszczajac z blon i ciemnych części, osuszamy rzecznikiem kuchennym. Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i rozgrzewamy ja, kladac przegrzebki koło siebie /niestloczone. Smazymy po min z każdej strony. solimy i pieprzymy skrapiajac sokiem z cytryny. Układamy na talerzu porcje sałatki wielkości średniej miseczki , na gore kilka przegrzebkow polewajac dookoła sałatkę sosem, pieprz do dekoracji i koper albo natka.MaKo, menu obiadowe/ danie główne
Podsumowanie przepisu
Danie główne z nietuzinkowych woców morza