Składniki
- młode ziemniaki
- fasolka zielona/żółta
- jajka przepiórcze
- cebulka czerwona 1
- oliwa z oliwek
- musztarda (z ziarnami gorczycy) 1 łyżka
- sól/pieprz
- czosnek 3 ząbki
- cytryna 1/2
Sposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy), fasolkę myjemy i obcinamy ogonki. Gotujemy warzywa na parze.
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (około 7 minut)
Cebulę siekamy na super drobno.
Robimy sos - oliwę mieszamy z sokiem z połówki cytryny, musztardą, posiekanym czosnkiem i doprawiamy do smaku.
Ostudzone warzywa kroimy (fasolke na pół ziemniaki na ćwiartki). Zalewamy sosem i dodajemy cebilę - dokładnie mieszamy. Jajka obieramy i kroimy na pół, układamy na wierzchu.
Podsumowanie przepisu
nie da się żyć bez warzyw! a młode warzywa to najlepsze co jest na świecie!
sałatka idealna na lunch, na starter, na kolację. można ją zapakować na piknik, jeść na balkonie, palcami z wielkiej miski lub na rodowe porcelanie.