1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Smażone śledzie w sosie pomidorowym ze świeżym tymiankiem

123rf.com
123rf.com
Składniki dla 6 osób: 400 gram świeżych filetów ze śledzia, 250 gram pomidorów z puszki, 2 posiekane w plasterki ząbki czosnku,1 mała drobno posiekana cebula, ½ cytryny, kilka gałązek tymianku, 150 g sera carskiego lub bursztyna, sól i pieprz, mąka, olej do smażenia

Filety solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni, po czym przekładamy do płaskiej salaterki.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy pomidory oraz tymianek. Całość dusimy 20 minut. Pod koniec dodajemy ser, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z patelni. Tak przygotowanym sosem polewamy filety i studzimy. Śledzie podajemy na zimno z chrupiącymi, ciepłymi grzankami.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze