1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Tort orzechowy

123rf.com
123rf.com
Składniki. Ciasto: 3 blaty biszkoptowe do tortu, 1 słoik konfitury malinowej, 15 g drobno zmielonych orzechów włoskich, 15 g drobno zmielonych orzechów laskowych, 200 ml gorącego mleka 400 g masła, 30 g cukru pudru, 6 żółtek,

Poncz: 200 ml herbaty, sok z ½ cytryny, 1 łyżka cukru, 100 ml rumu
Składniki ponczu mieszamy i podgrzewamy, po czym dokładnie polewamy blaty biszkoptowe.

Do miski wkładamy orzechy i zalewamy ciepłym mlekiem. Za pomocą robota kuchennego ucieramy ze sobą dokładnie masło, cukier i żółtka. Następnie dodajemy masę orzechową. Tak przygotowany krem odstawiamy na 30 minut, aby smaki się połączyły.

Na paterze do toru kładziemy pierwszy blat i smarujemy go z wierzchu konfiturą malinową. Na konfiturę nakładamy drugi blat i smarujemy go połową kremu orzechowego. Przykrywamy go ostatnim trzecim blatem. Pozostały krem wykorzystujemy do posmarowania tortu z zewnątrz. Tort najlepiej przybrać świeżymi owocami.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze