Smażenie daje bakłażanom wspaniałą miękkość, zwłaszcza jeśli najpierw posypuje się je słodkimi i ostrymi przyprawami.
Bakłażan, zwany też oberżyną lub... gruszką miłości tak naprawdę jest owocem a dokładnie jagodą. Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Trzeba go tylko umieć przyrządzić. Oto kilka pomysłów na dania z bakłażana.
Pieczone lub duszone nabywają grzybowego posmaku, który dobrze komponuje się z pikantnymi składnikami. Jeśli chcemy, żeby nam smakowały, najlepiej wybierać te z gładką i błyszczącą skórą.
Melanzane alla parmigiana
na 4 osoby
3 duże bakłażany,
600 g pomidorów pelati,
100 g startego parmezanu,
1-2 kulki mozzarelli,
1/3 pęczka bazylii,
1 ząbek drobno posiekanego czosnku,
2 łyżki dobrej oliwy,
sól, cukier i pieprz do smaku
(Fot. Getty Images)
Kroimy bakłażany na jednocentymetrowe plastry i grillujemy z każdej strony. Na osobną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek, delikatnie podsmażamy, dodajemy pomidory. Rwiemy bazylię i przyprawiamy. Gotujemy sos na małym ogniu 15–20 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy po kolei warstwy bakłażana, sosu pomidorowego i pokrojonej w kostkę mozzarelli.
Kończymy ostatnią warstwę sosem i posypujemy obficie parmezanem. Rozgrzewamy piec do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 20–25 minut.
Czerwone curry z bakłażanów
i krewetek
na 4 osoby
500 ml mleka kokosowego,
2 duże bakłażany,
12 średniej wielkości krewetek,
3 drobno posiekane ząbki czosnku,
2 liście limonki (albo suszone liście kafiru),
sok z jednej limonki,
1 świeża i drobno pokrojona trawa cytrynowa,
1/2 łyżki czerwonej pasty curry,
1 łyżka sosu rybnego,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli,
1/2 szklanki oleju + 2 łyżki,
kilka liści kolendry.
(Fot. Getty Images)
Do garnka o głębokim dnie wlewamy dwie łyżki oleju, dorzucamy czosnek, liście limonki i trawę cytrynową. Gdy czosnek się zarumieni, dorzucamy pastę curry i przesmażamy około 30 sekund. Dolewamy mleko kokosowe i redukujemy sos na średnim ogniu, aż zmniejszy objętość o 1/3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy bakłażany pokrojone w kostkę, aż będą złociste. Do zredukowanego sosu wrzucamy krewetki, bakłażany i doprawiamy cukrem, sosem rybnym oraz sokiem z limonki. Wszystko dusimy około czterech minut. Przyprawiamy danie kolendrą.
Bakłażan
po chińsku z mieloną wieprzowiną
i słodkim sosem sojowym
na 4 osoby
3 bakłażany,
250 g mielonego mięsa wieprzowego,
3/4 szklanki oleju.
Sos:
1 łyżka oleju,
2 drobno posiekane ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki płatków chili,
1 łyżka brązowego cukru,
1 łyżka słodkiego sosu sojowego,
1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
3 łyżki wody.
Do dekoracji:
1 łyżeczka uprażonych
ziaren sezamu.
(Fot. Getty Images)
Na rozgrzany wok wlewamy olej
i podsmażamy mięso. Kiedy wieprzowina nabierze złocistego koloru, dodajemy składniki sosu i gotujemy kilka minut. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm, a następnie w paski o szerokości 3 cm. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy bakłażany, aż
staną się złociste. Już usmażone wyjmujemy na papier, po czym wrzucamy do mięsa z sosem.
Dokładnie mieszamy i posypujemy uprażonym sezamem.
Sałatka z bakłażana, granatu i soczewicy z dressingiem jogurtowym
na 2 osoby
1 duży bakłażan,
200 g czerwonej soczewicy,
150 g jogurtu greckiego,
1 granat,
2 łyżki oliwy,
1/2 łyżki zmielonego kuminu,
1 łyżka soku z limonki,
sól i pieprz do smaku.
Bakłażana nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i grillujemy do miękkości, systematycznie go obracając. Gdy będzie już gotowy i nieco przestygnie, obieramy go ze skóry i rwiemy na długie paski. W małym garnku zagotowujemy wodę i gotujemy soczewicę do miękkości. Odcedzamy i przyprawiamy łyżką oliwy, solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z kuminem, oliwą oraz sokiem z limonki, solą i pieprzem. Na talerzu układamy warstwowo bakłażana, soczewicę, ziarna granatu i polewamy sosem jogurtowym.