1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

ptaszki wielkanocne

Składniki
  • mąka pszenna 500 g
  • sól pół łyżeczki
  • cukier 2 łyżki
  • drożdże 30 g
  • masło 50 g
  • mleko 250 ml
  • jajko 1
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
Sposób przygotowania

Dodatkowo do dekoracji: - 1 żółtko - 1 łyżka wody

-sezam - czekolada

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać cukier, sól, cukier z wanilią i kardamonem oraz drożdże i wymieszać. Dodać miękkie masło i jajko, a następnie wyrabiać przez 10 min.

Włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i zagniatać przez 2 - 3 minuty. Podzielić na 16 równych kawałków i formować ptaszki. 

Najpierw z każdej porcji ciasta utoczyć wałeczek o długości 20-25 cm. 

Zrobić węzełek z jednej strony z krótszym "ogonkiem", a z drugiej z dłuższym. 

Z krótszego uformować głowę z dzióbkiem, a dłuższy trochę rozpłaszczyć i ponacinać nożem tworząc ogon ptaszka. 

Poukładać na lekko natłuszczonej  blaszce i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 

W międzyczasie nagrzać piekarnik do 210 st.C.  Żółtko wymieszać z wodą i posmarować wyrośnięte bułeczki. Posypać sezamem. Piec 10-15 minut z termoobiegiem na złoty kolor. Po upieczeniu i wystygnięciu udekorować oczy i dziubek roztopiona czekoladą.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze