1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pulpeciki z płatkami owsianym na pomidorze z sezamem

Składniki
  • mięso mielone
  • suszone pomidory
  • świeży koperek
  • świeży szpinak
  • pomidory
  • sezam
  • oliwa
  • pieprz
  • płatki owsiane typu 'old fashioned'
Sposób przygotowania

Mięso mielone przyprawiamy według uznania (pieprz, ocet balsamiczny, odrobina oliwy).

Dodajemy suszone pomidory, listki bazylii, pokrojony koperek i płatki owsiane (jak najmniej przetworzone). Mieszamy wszystko dokładnie.

Formujemy pulpeciki i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 160 stopniach.

5 minut przed końcem pieczenia, polewamy kotleciki sosem pomidorowym i dodajemy jeszcze koperek.

Na talerzu układamy świeży szpinak, pokrojone pomidory. Posypujemy je ziarenkami sezamu i polewamy odrobiną oliwy.

Pulpeciki są kolorowe w środku i sycące (zawierają przecież płatki - nasz obowiązkowy dodatek skrobiowy J).

s-m-a-c-z-n-e-g-o!

Podsumowanie przepisu

Jak mówiła moja babcia, na obiadowym talerzu powinny być ‘mięsko, ziemniaczki i sałatka’. Unowocześnijmy trochę te teorię!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze