1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pyszne bułeczki twarogowe!

Nic tak nie poprawia nastroju jak pachnące, świeże twarogowe bułeczki, przygotowane na bazie twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony z przepisu  autorki bloga Karo in the Kitchen. Możesz je zabrać do szkoły, na wycieczkę lub upiec  na weekendowe śniadanie. Smakują wyśmienicie!

Składniki na 6 lub 8 bułeczek:

  • 250g twarożku Mój Ulubiony
  • 250-300g mąki pszennej typ 500 lub 550 + zapas do podsypania
  • 1 jajko M, z wolnego wybiegu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki do posmarowania bułek
  • czarnuszka do posypania
Mąkę mieszamy  w misce z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia i suszonymi drożdżami.

W drugiej misce miksujemy na jednolitą masę serek razem z całym jajkiem. Do powstałej masy partiami dodajemy mąkę z dodatkami i zagniatamy ciasto na stolnicy lekko posypanej mąką.

Ciasto będzie odrobinę wilgotne, ale starajcie się nie dodawać do niego więcej niż 300g mąki, żeby bułeczki zostały puszyste.

Dzielimy powstałe ciasto na 6 lub 8 części. Dłońmi posypanymi mąką formujemy równe, okrągłe bułeczki wielkości mandarynki. Układamy je z zachowaniem odstępów na papierze do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby dać szansę trochę popracować drożdżom.

Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Podrośnięte bułki smarujemy mlekiem lub słodką śmietanką, posypujemy czarnuszką i wkładamy blachę na środkowy poziom piekarnika. Pieczemy bułeczki przez 30 minut – do zezłocenia. Studzimy na kratce i podajemy.

Smacznego !

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze