1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Rolada zielona z sokiem marchewkowym

Składniki
  • jaja 5 szt
  • mąka pszenna tortowa 130 gram
  • biały cukier 5 łyżek
  • Margaryna 2 łyżki
  • proszek do pieczenia pół łyżeczki
  • barwnik spożywczy zielony 5 kropel
  • sok marchewkowy z bananem i truskawką 1 litr
  • żelatyna spożywcza na litr na 1 litr
Sposób przygotowania
Zmiksowałam jaja z cukrem na puch  - ubiła się pianka i urosło że szok .  Dodałam rozpuszczoną margarynę i delikatnie wymieszałam. Przesiałam mąkę i proszek do pieczenia dodawałam stopniowo i mieszałam. Ciasto wylałam na czarną blaszkę z piekarnika. Najpierw wyłożyłam ją papierem do pieczenia i dopiero przełożyłam ciasto na biszkopt. Piekłam koło 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu przełożyłam na ściereczkę i zrolowałam. Zostawiłam do ostygnięcia. Do garnuszka wsypałam żelatynę, zalałam 3 łyżkami wody i gdy spęczniało, rozpuściłam na gazie i dodałam do soku marchewkowego, wlałam go do podłużnego pojemnika plastikowego, dodałam rozpuszczona żelatynę wymieszałam wstawiłam na chwilkę do zamrażarki - 20 minut i było gotowe. Przełożyłam na biszkopt, rozprowadziłam po całości i zrolowałam zostawiłam na blacie kuchennym - nawet nie wstawiłam do lodówki. Leżało z 45 minut w foli aluminiowej. Pokroiłam i podałam do kawki.
Podsumowanie przepisu
Kochamy kolory a na Wielkanoc szczególnie

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze