Burgery to bardzo towarzyskie danie. Wielkie, piętrowe przysmaki bardzo trudno zjeść z gracją. Na nic tutaj widelce
i noże, nawet śliczne serwetki czasem nie zdają egzaminu.
|Burgery to bardzo towarzyskie danie. Wielkie, piętrowe przysmaki bardzo trudno zjeść z gracją. Na nic tutaj widelce
i noże, nawet śliczne serwetki czasem nie zdają egzaminu.
Dlatego nie przejmuj się, że musisz wykonać wielkiego gryza, że coś spadnie na kolana. Śmiej się z siebie i z towarzyszy, a zabawa będzie przednia.
Do tego dobre piwo, orzeźwiająca lemoniada, muzyka i czy można prosić o coś więcej jak zabawny wieczór z przyjaciółmi?
Burgery:
bataty – 3
cieciorka – 1 kubek ugotowanej
chilli –½łyżeczki
słodka papryka –½łyżeczki
imbir – 1/3 łyżeczki
czosnek- 5 ząbków
mąka z ciecierzycy- 2 łyżki
olej- 2 łyżki
sól morska
pieprz
czarnuszka
płatki jęczmienne
Dodatki:
awokado
jarmuż
kiełki rzodkiewki
pomidor
ogórek
cebula
posiekana biała kapusta
sos sojowy
Frytki:
bataty – 2 sztuki
ostry sos chilli- 1 łyżeczka
sól morska
Ciecierzyce namocz przez noc, a potem ugotuj do miękkości. Bataty obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do ostudzenia. Przełóż ziemniaki do miski. Dodaj ciecierzycę. Rozdrobnij wszystko na masę, za pomocą ubijaczki do ziemniaków. Nie używaj blendera, niech w masie znajdą się tez większe kawałki cieciorki. Dodaj 1 łyżkę mąki z ciecierzycy oraz przyprawy; słodką paprykę, ostrą paprykę chilli, imbir, zgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz. Jeśli ciasto jest nadal z byt mokre dodaj jeszcze mąki z cieciorki. Dodaj 2 łyżki oleju i wszystko dobrze wymieszaj, najlepiej za pomocą dłoni. Z czarnuszki i drobnych płatków jęczmiennych przygotuj panierkę. Możesz użyć również sezamu. Z farszu formuj kulki wielkości piłeczki do tenisa, a następnie spłaszcz je. Każdy burger otocz w panierce z płatków i czarnuszki. Burgery piecz/grilluj lub smaż z obu stron na złoto. Przygotuj ulubione bułki i dodatki do burgerów.
Układaj piętrowo wg własnego pomysłu. Na wierzch połóż kawałki awokado, skrop je delikatnie sosem sojowym, a następnie ułóż kiełki.
Frytki:
Bataty obierz i pokrój na długie słupki. Przełóż do miski. Dodaj łyżkę ostrego sosu i posól. Wszystkie ziemniaki dokładnie obtocz w marynacie. Smaż na oleju lubi piecz w piekarniku póki się nie zarumienią.