Jeśli jesteś fanem pesto i wydaje ci się, że już wszystkiego próbowałeś..masz rację wydawało ci się. Pesto z zielonego groszku z bazylią to mój faworyt. Zastanawiam się na co to kombinowanie z inną zieleniną, skoro koniec końców i tak z wielką chęcią powracam do smaku tradycyjnego pesto z świeżej aromatycznej bazylii. Zielony groszek to słodka innowacja. Próbuj póki jest sezon, a gwarantuje, że się w tym smaku zakochasz.
Składniki
- świeży zielony groszek 1 kubek
- spory pęczek świeżej bazylii
- czosnek 1 lub 2 ząbki
- sok z cytryny z połowy
- sól szczypta
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Zacznij miksować i powoli dodawaj oliwę tak by powstała pasta, o odpowiedniej dla ciebie konsystencji.
Zajadaj z pajda chleba, makaronem lub użyj jako sos do potraw z grilla.