Wegański tort lodowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie trzeba wysilać się z mlekiem sojowym czy tofu. Osobiście nie jestem zwolenniczką serników z tofu, bo często nie da się zabić sojowego posmaku, a za duża ilość słodu po prostu psuje cały smak deseru. Idealnym rozwiązaniem są orzechy nerkowca i bakalie, słodkie same w sobie. Do tego mleko kokosowe, bardzo delikatne w smaku i strukturze.
Sam deser w przygotowaniu nie zajmuje wiele czasu. Najdłużej trwa namoczenie składników, ale przecież w tym czasie można załatwiać dużo innych spraw. Potem wystarczy schłodzić tort w zamrażalniku przez min 2 godziny. Przybrać ulubionymi sezonowymi owocami i deser idealny gotowy. Wybrałam truskawki, gdyż tak mało najadłam się nimi w tym roku i moje ulubione borówki amerykańskie - muszą być wielkie i słodkie.
Składniki:
Spód:
- daktyle 300g
- suszone banany ½ kubka
- płatki jęczmienne garść
Masa:
- orzechy nerkowca 500g
- mleko kokosowe 350ml
- sok z limonki
- skóra z limonki z 2 limonek
- słód w płynie – sok z agawy / golden syrup itp. 1-3 łyżek
- borówki amerykańskie
- truskawki
Sposób przygotowania:
- Umieść daktyle i suszone banany w kielichu bandera. Jeśli nie jesteś pewna/ny, czy Twój blender jest na tyle mocny, namocz wcześniej banany w wodzie (około 2h), a następnie je odcedź.
- Zmiksuj wszystko na masę. Dodaj płatki jęczmienne i wymieszaj łyżką lub dłonią.
- Tortownicę wyłóż folią spożywczą: spód i boki. Użyłam tortownicy o średnicy 18cm.
- Przełóż masę do tortownicy, dociśnij i wyrównaj dłonią. Odstaw do lodówki.
- Orzechy nerkowca zalej mlekiem kokosowym i odstaw na min 2h.
- Po tym czasie przełóż orzechy w mleku kokosowym do naczynia, w którym będziesz blendować lub do kielicha blendera. Dodaj słód ( na początek 1 łyżkę) i sok z limonki i zmiksuj wszystko na gęstą jednolitą masę.
- Zetrzyj skórkę z 2 limonek i dodaj do masy. Wymieszaj i spróbuj, czy masa jest dla Ciebie odpowiednio słodka.
- Wyciągnij z lodówki tortownicę ze spodem ciasta. Wlej do niej orzechową masę i wyrównaj łyżką zamoczoną w wodzie.
- Tak przygotowane ciasto schowaj do zamrażalnika na oko 2h.
- Następnie wyciągnij tort i poukładaj na nim ulubione owoce. Po upływie około 5-10 minut zacznij kroić tort na porcje. Użyj do tego ostrego noża uprzednio zamoczonego w ciepłej wodzie.
- By uzyskać sos do polewania ciasta, zmiksuj kubek truskawek.
- Jedz na zimno, przechowuj w zamrażarce.