1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA
  4. >
  5. Dobre Ujęcie: czas otwarcia migawki

Dobre Ujęcie: czas otwarcia migawki

Zobacz galerię 3 zdjęcia
Fotografię można porównać do potrawy, w której każdy składnik daje odrębny smak, a połączone tworzą spójną całość. Tak jak w kuchni, tak i w fotografii każde zagadnienie, które poznajemy jest zależne od innego.
|Fotografię można porównać do potrawy, w której każdy składnik daje odrębny smak, a połączone tworzą spójną całość. Tak jak w kuchni, tak i w fotografii każde zagadnienie, które poznajemy jest zależne od innego.


W poprzednim odcinku poznaliśmy pojęcie przysłony, która reguluje ilość światła wpadającego na matrycę, natomiast migawka reguluje czas, w jakim nasze zdjęcie zostanie naświetlone. Odpowiednio dobrana przysłona do czasu naświetlania da nam prawidłowo naświetlone zdjęcie. Dziś zajmiemy się czasem otwarcia migawki. Czas naświetlania wyznaczamy w sekundach i ułamkach sekund np. 1/500; 1/250; 1/60; 1/15; im dłużej będziemy naświetlać zdjęcie, tym będzie ono jaśniejsze. Przykładowo w pochmurny dzień użyjemy czasu otwarcia migawki 1/60, natomiast w dzień słoneczny 1/250.
Pojęcie czasu otwarcia migawki jest bardzo proste, jest jednak parę zasad, którymi powinniśmy się kierować: -nawet niewielkie drgania mogą spowodować poruszenie aparatu, dlatego używając czasu naświetlania poniżej 1/60, powinniśmy korzystać ze statywu tak aby nasze zdjęcie pozostało ostre. -jeżeli będziemy chcieli uchwycić polewanie naleśników syropem klonowym czy siekanie włoskiej kapusty wówczas, powinniśmy zastosować czas naświetlania powyżej 1/500, w przeciwny razie nasze zdjęcie będzie rozmyte. - zaczynając swoją przygodę z fotografią postaraj się fotografować w różnych warunkach oświetleniowych. Dobrą metodą jest ustawienie kompozycji z warzyw i poeksperymentowanie z czasem otwarcia migawki i wielkością przysłony, tak aby były kompatybilne.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze