1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Burak pieczony z jabłkiem według Sobczak

Wiosna zajrzała do nas przez okno dachowe a potem zaśpiewała przez komin w łazience. Rozświetliła całą kuchnię i przejrzała się w starym, kryształowym lustrze po mojej babci. Z lustra przeskoczyła na ciemne kryształy na żyrandolu a z nich psotnikami pokolorowała przedpokój.|Wiosna zajrzała do nas przez okno dachowe a potem zaśpiewała przez komin w łazience. Rozświetliła całą kuchnię i przejrzała się w starym, kryształowym lustrze po mojej babci. Z lustra przeskoczyła na ciemne kryształy na żyrandolu a z nich psotnikami pokolorowała przedpokój.

Jest ślicznie. Bujam się w soczystym hamaku, odpychając się od ściany bosą stopą. Przymykam oczy i skąpana w śpiewie z komina cieszę się że jest to wszystko. Jestem wdzięczna za wszystko co mnie dziś spotkało. Chłonę to boskie uczucie. Jestem tu i teraz. Z zamkniętymi oczami, w hamaku jak w bezpiecznym łonie, ze słońcem na twarzy i z ciszą miasta za oknem. Jednym uchem słyszę jak klucz chrobocze w zamku. Są chłopaki, w samą porę. - Mama? - słyszę pytający głos. - Jestem na górze, choć przytul się i daj mi buziaka – wołam i próbuję wygramolić się z hamaka. Na schodach, z blond lokiem czai się Misiowy. Wyskakuje na mnie z różdżką. - Jestem zwyciężycielem!!!! - wrzeszczy, wpychając mnie z powrotem do mojego kokonu. - O rany, ale jesteś silny – komentuję z pasiastych głębin. - Pewnie, tacy są zwyciężyciele, - stwierdzając jakże oczywisty fakt zagląda do piekarnika i pyta – co tam masz? daj mi, jestem głodny na to czerwone. Gramolę się drugi raz, tym razem z sukcesem. Wyciągam z piecyka naczynie w kolorowe grochy. - Jesteście w samą porę, już dawno gotowe. Myślałam, że będziecie odrobinę wcześniej – dodaję. - Miałem swoje ważne sprawy w pracy – Misiowy rzuca mi przez ramię z pełną powagą – bawiłem się, sama rozumiesz....   Właściwie, to rozumiem. Też się dobrze bawiłam. Burak pieczony z jabłkiem

Składniki
  • burak 2 sztuki
  • jabłko 2 sztuki
  • sok jabłkowy (mętny, naturalny, bez cukru) 100 ml
  • pieprz czarny szczypta
  • różowa sól szczypta
  • cytryna sok z ćwiartki cytryny
  • natka pietruszki
  • kozieradka szczypta
  • olej lniany lub sezamowy 2 łyżki
Sposób przygotowania
Obranego buraka kroję na pół i potem w paski. Jabłko kroję na ćwiartki i wycinam gniazda nasienne. Układam w naczyniu żaroodpornym na przemian. Polewam sokiem jabłkowym, posypuję świeżo zmielonym pieprzem i dodaję szczyptę soli. Zawijam w folię żaroodporną i wstawiam na 30-40 minut do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). Po upływie tego czasu, sprawdzam czy buraki są już miękkie. Jeśli tak, przekładam na półmisek, posypuję poszatkowaną natką pietruszki, wciskam sok z ćwiartki cytryny. Mieszam delikatnie, dodaję szczyptę kozieradki i 2 łyżki oleju sezamowego. Proste, kolorowe i idealne na wiosenną kolację.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze