1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Piracka kapusta od Sobczak

W sobotnie popołudnie udało mi się na chwilkę przymknąć oczy na wygodnej, niegdyś ulubionej kanapie naszej świętej pamięci suni Tekli. Minęło zaledwie kilka minut tego błogiego stanu i już słyszę cichutki szept : „Mamoooo, a czy różowy to też kolor piratów?“

Muszę się chwilę zastanowić co powiedzieć. Niecierpliwe oczy wciąż wpatrują się we mnie, więc nabieram powietrza i mówię: „Piraci myślę lubili kolor czarny, biały, brązowy, pewnie czerwony też a z różowym to sama nie wiem...a skąd taki pomysł?“

Miś Hugiś uśmiecha się szeroko i pokazuje na swój talerzyk z modrą kapustą : „No zobacz to jest różowe a Tata powiedział, że jest pirackie i oni jedli tę kapuchę żeby mieć o taaak dużo siły!“. I widzę jak napina swoje gigantyczne bicepsy.

Kiwam twierdząco głową i mówię „Tata ma rację, zobacz tu jest jeszcze piracki pieprz“.

Zadowolony pędzi do swojego stolika głośno wykrzykując piracką pieśń : „Jeeeesteeśmy pieprzowi piraci i władcy siedmiu mórz...la la la....my pieprz wolimy od róż, apsik, apsik apsik..“

Składniki
  • czerwona kapusta mała główka
  • śliwki suszone 10 sztuk
  • jabłko 2 sztuki
  • cebula 2 małe lub 1 duża
  • czosnek ząbek
  • majeranek, lubczyk, tymianek, kumin rzymski, różowa sól- szczypta
  • imbir 1 nieduży kawałek
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony
  • kurkuma szczypta
  • woda szklanka
  • sok z cytryny kilka kropli
Sposób przygotowania

Czerwoną kapustę myję, szatkuję i wrzucam do garnka. Do tego dodaję pokrojone na małe kawałki suszone śliwki i obrane ze skórki jabłka. Zakrywam pokrywką i podduszam.

Obieram, kroję na drobno cebule i czosnek. Dodaję do duszącej się kapusty, mieszam, doprawiam czosnkiem, świeżym tartym imbirem, szczyptą: majeranku, tymianku, i kuminu rzymskiego. Ponownie na garnku ląduje przykrywka.

Po około 15 minutach dodaję szczyptę różowej soli i szklankę wody. Mieszam.

Potem kilka kropli cytryny i znowu mieszam, następnie szczyptę kurkumy.

Sprawdzam, czy kapusta jest już wystarczającą miękka. Jeśli nie zostawiam jeszcze na kilka chwil pod osłoną pokrywki.

Najlepiej smakuje al dente!

Podsumowanie przepisu
 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze