W sobotnie popołudnie udało mi się na chwilkę przymknąć oczy na wygodnej, niegdyś ulubionej kanapie naszej świętej pamięci suni Tekli. Minęło zaledwie kilka minut tego błogiego stanu i już słyszę cichutki szept : „Mamoooo, a czy różowy to też kolor piratów?“
Muszę się chwilę zastanowić co powiedzieć. Niecierpliwe oczy wciąż wpatrują się we mnie, więc nabieram powietrza i mówię: „Piraci myślę lubili kolor czarny, biały, brązowy, pewnie czerwony też a z różowym to sama nie wiem...a skąd taki pomysł?“
Miś Hugiś uśmiecha się szeroko i pokazuje na swój talerzyk z modrą kapustą : „No zobacz to jest różowe a Tata powiedział, że jest pirackie i oni jedli tę kapuchę żeby mieć o taaak dużo siły!“. I widzę jak napina swoje gigantyczne bicepsy.
Kiwam twierdząco głową i mówię „Tata ma rację, zobacz tu jest jeszcze piracki pieprz“.
Zadowolony pędzi do swojego stolika głośno wykrzykując piracką pieśń : „Jeeeesteeśmy pieprzowi piraci i władcy siedmiu mórz...la la la....my pieprz wolimy od róż, apsik, apsik apsik..“
Składniki
- czerwona kapusta mała główka
- śliwki suszone 10 sztuk
- jabłko 2 sztuki
- cebula 2 małe lub 1 duża
- czosnek ząbek
- majeranek, lubczyk, tymianek, kumin rzymski, różowa sól- szczypta
- imbir 1 nieduży kawałek
- pieprz kolorowy świeżo zmielony
- kurkuma szczypta
- woda szklanka
- sok z cytryny kilka kropli
Sposób przygotowania
Czerwoną kapustę myję, szatkuję i wrzucam do garnka. Do tego dodaję pokrojone na małe kawałki suszone śliwki i obrane ze skórki jabłka. Zakrywam pokrywką i podduszam.
Obieram, kroję na drobno cebule i czosnek. Dodaję do duszącej się kapusty, mieszam, doprawiam czosnkiem, świeżym tartym imbirem, szczyptą: majeranku, tymianku, i kuminu rzymskiego. Ponownie na garnku ląduje przykrywka.
Po około 15 minutach dodaję szczyptę różowej soli i szklankę wody. Mieszam.
Potem kilka kropli cytryny i znowu mieszam, następnie szczyptę kurkumy.
Sprawdzam, czy kapusta jest już wystarczającą miękka. Jeśli nie zostawiam jeszcze na kilka chwil pod osłoną pokrywki.
Najlepiej smakuje al dente!
Podsumowanie przepisu