1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sobczak i hummus ze śliwką

Jestem szczęśliwie wykończona. Zmęczona, ale uśmiechnięta od ucha do ucha, ciekawa jutra i naładowana energią słoneczną. Przemieszczam się na hulajnodze, co wyzwala we mnie pokłady uśpionych endorfin ochoczo buszujących po moim ciele. Dobrze mi z tym. Kocham tę jazdę. Hugini też kocha. Ciekawe czy to w genach czy z obserwacji po prostu.

Jak się widzi uchachaną twarz to też się chce. Śmiać i jeździć.  Polecam znudzonym i smutnym.

 

To rozświetla mrok a poranki sprawia łatwymi, słonecznymi i z wiatrem we włosach.

 

Siedzę na placu zabaw, czytam materiały które spędzają mi sen z powiek i słucham jak Misiowy rozmawia w piaskownicy ze starszą, równie blond dziewczynką.

 

Normalna rozmowa w tym wieku, każdy o czymś innym ale w międzyczasie tematy się splatają i odnoszę wrażenie jakby to był jednak dialog.

 

Jest przyjemnie, ciepło i jeszcze świeci słońce. W tym uroczym klimacie słyszę jak mój blondas mówi:

 

-...no co ty nie wiesz?! Chłopaki mają gagusie! - i oburzony wychodzi z piaskownicy.

 

Patrzę z niedowierzaniem na tę sytuację. To jednak jest ważne, nawet dla czteroletniego mężczyzny.

 

Misiowy podchodzi do mnie i kwituje z oburzoną miną piaskową aferę:

 

-Mamo, te dziewczyny to nic nie wiedzą, wszystko trzeba im tłumaczyć. Idziemy do domu, przecież nie będę jej wszystkiego tłumaczył....- wzrusza zrezygnowany ramionami i dodaje – dobrze że ty chociaż Qmasz Kasze!

 

Wzruszyłam się dogłębnie. Mały mężczyzna a wie jak poruszyć kobiece serce. Idę za nim posłusznie i uśmiecham się w duchu szeroko.

 

Odwraca się do mnie i pyta:

 

-Zrobisz mi tosta z tą pastą śliwkową?

 

-Zrobisz – mówię i cieszę się, że pasta z sezamem ma takie powodzenie. Wieczorem namoczę cieciorkę, bo pasta szybko ma tendencję do znikania w tempie zastraszającym.

Hummus z suszoną śliwką

 

 
Składniki
  • cieciorka 1 szklanka (namoczonej i ugotowanej)
  • wodorost wakame mały kawałek
  • suszone śliwki 2
  • czosnek 2 ząbki
  • majeranek suszony łyżeczka
  • szałwia świeża szczypta pokrojonej
  • oliwa z oliwek 5 łyżek
  • pieprz
  • pasta tahini łyżka stołowa
  • sos Tamari łyżeczka lub dwie
  • woda około 1 szklanki
Sposób przygotowania

Cieciorkę moczę poprzedniego dnia, odlewam i gotuję w czystej wodzie z kawałkiem wodorostu do miękkości.

Wszystkie składniki wrzucam do wysokiego pojemnika i blenduję na jednolitą masę. Przekładam do szklanego słoika lub innego naczynia i odstawiam do „przegryzienia”. Następnego dnia serwuję z żytnim tostem. Pycha!! Zdrowe, sycące i wspiera nerki.

Podsumowanie przepisu
   

 

   

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze