1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sobczak: sałata z kwiatem

Mamy tydzień rodzicielskiej wolności. To niezapomniane chwile, każdy kto jest lub był rodzicem na pewno je pamięta. Tęskno nam za Misiowym, to oczywiste, ale bardzo cieszymy się tym niczym nieograniczonym czasem we dwoje. Ciężko nazwać to odpoczynkiem ale jest szałowo.

Wieczorem padamy bez tchu, po przebieżkach rowerowych, squashu, jeździe konnej, spotkaniach ze znajomymi przeplecionymi przecież obowiązkami i pracą. Plany miałam nieziemskie. Posprzątam w szafach, szafeczkach i szufladach. Przetrzebię u Misiowego stosy zabawek, o większości zapewne już dawno nie pamięta. Jednak na jego oczach nie mogę zmniejszać tego inwentarzu.  Straszliwie się buntuje i wszystko, ale to dosłownie wszystko jest mu niezbędne. To pewnie tak samo jakby Henryk chciał mi wyrzucić kilka par butów tylko dlatego, że przez ostatnie dwa lata nie były noszone. Zajęć po pachy a jeść się chce. Wśród wielu propozycji dziś wybrałam kwiaty. Lekko słodkie i ostre w smaku a w dodatku wyglądają przepięknie. Letnia sałata z kwiatem

Składniki
  • szpinak solidna garść
  • czosnek 2 ząbki
  • szalotka dwie małe
  • kiełki mix na patelnię 1/2 opakowania
  • ogórek zielony mały 4 sztuki
  • rozmaryn świeży
  • rzeżucha pieprzowa garść
  • kwiat nasturcji
  • odrobina limonki
  • pesto ze szpinaku 1 łyżka
  • oliwa z oliwek (Portugalska) 1 łyżka
  • sos Tamari łyżeczka
Sposób przygotowania
Nic prostszego. Kiełki podsmażam na patelni z czosnkiem, posiekaną szalotką i rozmarynem. Szpinak myję, osuszam i wykładam do miski. Dodaję pokrojone ogórki ze skórką, porwaną w ręku rzeżuchę, 8 kwiatów wraz z łodygami, jeszcze ciepłe kiełki, polewam sosem i wyciskam odrobinę limonki. Pyszny bukiet!
Podsumowanie przepisu
+ łyżka oliwy z oliwek (Portugalska), łyżeczka sosu Tamari

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze