fbpx

Sposób na wegańskie święta – 3 fantastyczne pomysły

Sposób na wegańskie święta – 3 fantastyczne pomysły
Nie masz pojęcia, jakie dania wegańskie przygotować na święta? Podpowiadamy! (Fot. materiały prasowe)

Dieta wegańska cieszy się coraz większą popularnością, dlatego istnieje spora szansa, że w tym roku razem z Tobą do świątecznego stołu zasiądą weganie. Nie masz pojęcia, jakie dania wegańskie na święta przygotować? Podpowiadamy!

Zaskakująca seleryba

Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z dietą wegańską, mogą czasem tęsknić za tradycyjnymi daniami zawierającymi składniki pochodzenia odzwierzęcego. Na szczęście praktycznie każda potrawa ma swój łudząco podobny wegański odpowiednik! Przykład? Seleryba, czyli doskonała alternatywa dla świątecznego karpia. To dobrze znane z sushi algi nori, które sprawią, że seler zamieni się w bożonarodzeniową rybę. Do przygotowania tego niezwykłego dania na wegańskie Boże Narodzenie niezbędne będą:

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 8

Zacznij od pokrojenia selera w plastry i gotuj go do miękkości przez około kwadrans w bulionie warzywnym przyprawionym kilkoma liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kolendrą. U nas świetnie sprawdził się zestaw przypraw Kamis.

Po ostudzeniu każdy z plastrów selera oprósz solą i pieprzem, a następnie owiń węższymi paskami alg. Tak przygotowane kawałki zamocz w wodzie lub mleku roślinnym i obtocz w mące. Gdy wszystkie plastry będą gotowe, na patelni rozgrzej olej i smaż „filety” po kilka minut po obu stronach. Selerybę możesz podawać tradycyjnie z ziemniakami lub pieczywem, a także przygotować z niej inne rybne potrawy, na przykład rybę po grecku!

Bigos wegański z boczniakami

Weganie wcale nie muszą rezygnować z tradycyjnych dań. Wystarczy, że znajdą dobry zamiennik mięsa – tym razem będą to boczniaki. Przygotowanie wegańskiego bigosu jest naprawdę proste. Oto składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 100 gramów suszonych grzybów
  • tacka boczniaków 250 g
  • olej roślinny
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • syrop klonowy
  • kilka łyżek sosu sojowego

Przyprawy: łyżka tymianku, łyżka majeranku, łyżka słodkiej papryki, łyżka wędzonej papryki, 5-6 liści laurowych, 8 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu, łyżeczka mielonego kminku, łyżeczka mielonej kolendry, pół łyżeczki mielonych goździków, sól (do smaku).

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 12

W dużej mierze to właśnie niezwykła kompozycja przypraw w decyduje o unikalnym smaku i aromacie bigosu wegańskiego. Jeśli nie masz pewności, czy uda ci się znaleźć odpowiednie proporcje, świetnym rozwiązaniem będzie skorzystanie ze sprawdzonej gotowej mieszanki. Z czystym sumieniem możemy polecić przyprawę do bigosu i potraw z kapusty Kamis, która doskonale wypadła w naszych kulinarnych testach.

Przejdźmy do realizacji przepisu! Zacznij od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i zeszklenia jej na patelni. Następnie dodaj wszystkie przyprawy lub gotową mieszankę i podsmaż całość, przez kilka minut ciągle mieszając. Teraz umieść na patelni wcześniej posiekaną kapustę kiszoną, dodaj szklankę wody i duś pod pokrywką przez około pół godziny. Wszystkie składniki poza boczniakami połącz z kapustą i cebulą, a następnie umieść w odpowiednio dużym garnku.

Bigos powinien dusić się przez kolejne pół godziny. W tym czasie możesz zająć się boczniakami, które należy dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w paski lub grubszą kostkę. Grzyby podsmaż na patelni aż do zarumienienia, najlepiej w towarzystwie sosu sojowego i syropu klonowego. Gdy płynna część wyparuje, boczniaki dodaj do bigosu i gotuj jeszcze przez jakiś czas. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Makowiec wegański

Twoje wegańskie święta nie mogą się obejść bez słodkiego akcentu. Do upieczenia makowca niezbędne będą:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka mleka sojowego lub innego roślinnego
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 20 g drożdży
  • własna lub gotowa wegańska masa makowa
  • lukier
  • smażone skórki pomarańczy
  • cynamon mielony Kamis

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 20

Do dzieła! Mleko roślinne wraz z cukrem podgrzej do letniej temperatury i wymieszaj z drożdżami. Przykryj zawartość garnka i odczekaj 20 minut. Po tym czasie wymieszaj mąkę ziemniaczaną z kilkoma łyżkami wody i dodaj do zawartości garnka oraz dokładnie wymieszaj. Po chwili do naczynia wsyp także mąkę pszenną, wlej olej kokosowy, a następnie zacznij dokładnie wyrabiać ciasto. Gdy już to zrobisz, odłóż je na pół godziny, aby wyrosło.

Następnie rozwałkuj ciasto na stolnicy na kształt prostokąta. Do masy makowej dodaj łyżkę cynamonu, a później rozwałkuj ją na cieście, zostawiając kilkucentymetrowe wolne od nadzienia przestrzenie na brzegach po każdej stronie. Ciasto zawiń w roladę i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Makowiec powinien być gotowy po 3 kwadransach w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu i przyozdobieniu lukrem i skórkami pomarańczy możesz przystąpić do degustacji. Smacznego!



?>