1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

BEZOWA DELICJA Z ORANGE CURD

Gdy za oknami mokro i szaro. Gdy luty, ale ni zima to, ni wiosna, mój wewnętrzny barometr bez wahania wskazuje na słodkie. Zdrowy rozsądek odstawiam wtedy do kąta i po prostu bezwstydnie się raczę. A może ktoś z Was też miałby ochotę na porcyjkę?|Gdy za oknami mokro i szaro. Gdy luty, ale ni zima to, ni wiosna, mój wewnętrzny barometr bez wahania wskazuje na słodkie. Zdrowy rozsądek odstawiam wtedy do kąta i po prostu bezwstydnie się raczę. A może ktoś z Was też miałby ochotę na porcyjkę?|Gdy za oknami mokro i szaro. Gdy luty, ale ni zima to, ni wiosna, mój wewnętrzny barometr bez wahania wskazuje na słodkie. Zdrowy rozsądek odstawiam wtedy do kąta i po prostu bezwstydnie się raczę. A może ktoś z Was też miałby ochotę na porcyjkę?

Do zrobienia kremu będziecie potrzebować orange curd. Jak go zrobić? Mój przepis znajdziecie tutaj.

Składniki
  • Bezy
  • białka ( w temperaturze pokojowej) 4 szt.
  • cukier kryształ 125g
  • cukier puder 125g
  • Krem
  • mascarpone 250g
  • orange curd 250g
  • skórka pomarańczy z 1 niedużej
  • bezy kilka dorodnych sztuk, można kupić albo upiec wg tego przepisu.
Sposób przygotowania
Bezy
  • Białka z dodatkiem soli zaczynamy ubijać na najniższych obrotach miksera, w miarę ubijania zwiększając prędkość. Gdy staną się białe, zaczynamy stopniowo, po łyżce, wsypywać cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, wyłączamy mikser i delikatnie łączymy ją z cukrem pudrem
  • Na papierze do pieczenia rysujemy kółka - ich wielkość uzależniamy od rozmiaru bezików, który chcemy finalnie uzyskać. Papier kładziemy na blasze. Kółka przy pomocy szprycy lub łyżki wypełniamy ubitą pianą. Połowie bezików nadajemy bardziej płaską formę, gdyż będą one stanowiły spody.
  • Blachę wkładamy do nagrzanego do 120 C piekarnika. Pieczemy około 1,5 godziny. Wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim bezy na co najmniej kilka godzin.
Krem:
  • Mascarpone ucieramy z orange curd do połączenia się składników. Bezy kruszymy. Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Na dnie pucharka kładziemy grubą warstwę kremu, na to warstwę bezików, następnie znowu krem i znowu bezy itd. Górną warstwę stanowią bezy posypane skórką pomarańczową.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze