1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Piernik toruński

Dziś będzie króciutko, bez zbędnych słów, bo i kto miałby czas na gadanie w najgorętszym momencie świątecznych przygotowań.|Dziś będzie króciutko, bez zbędnych słów, bo i kto miałby czas na gadanie w najgorętszym momencie świątecznych przygotowań.

Mam coś dla spóźnialskich, zapominalskich oraz dla wszystkich tych, którzy kochają pierniki, ale wciąż nie mogą zdecydować, za który by tu się zabrać. Tradycyjny piernik toruński według przepisu słynnego, francuskiego mistrza Hermé będzie jak znalazł na dzień przed wigilią, gdy nie ma czasu na zbędne ceregiele. W prostocie swej znakomity, zaspokoi najwybredniejsze gusta. Pięknych i smacznych świąt wszystkim Wam życzę!

Składniki
  • Składniki na dużą formę keksową:
  • mąka pszenna 250g
  • mąka żytnia (typ 720) 250g
  • miód naturalny 250g
  • miękkie masło 150g
  • cukier 200g
  • jaja 5 szt.
  • suszone śliwki 100g
  • przyprawa do piernika 20g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
  • W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki.
  • Miód wraz z przyprawą do piernika umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż miód się lekko zrumieni. Potem zdejmujemy  z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • Śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
  • Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę.
  • Masło ucieramy z cukrem do białości. Następnie kolejno dodajemy żółtka. Teraz jest pora, by wlać miód, a następnie wrzucić śliwki.
  • Następnie, naprzemiennie dodajemy suche składniki i ubitą pianę. Całość starannie mieszamy.
  • Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ca 60 minut w temperaturze 180C. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
Uwagi: Od siebie dodałam polewę czekoladową oraz posypkę z domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze