1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Równoramienne trójkąty z czekolady

Równoramienne trójkąty z czekolady

W szkole szczerze nie znosiłam geometrii. Kwadraty, prostokąty i okręgi potrafiły śnić mi się po nocach. A dziś, cóż za przewrotność losu, w skupieniu i z nieprzymuszonej woli wycinam równoramienne trójkąty z czekolady. Et voilà!|W szkole szczerze nie znosiłam geometrii. Kwadraty, prostokąty i okręgi potrafiły śnić mi się po nocach. A dziś, cóż za przewrotność losu, w skupieniu i z nieprzymuszonej woli wycinam równoramienne trójkąty z czekolady. Et voilà!

Składniki
  • Składniki na formę do tarty o śr. 18-20 cm
  • Spód
  • masło 100 g
  • płynny miód 2 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • mleko 3 łyżki
  • herbatniki maślane lub digestive 225 g
  • Wierzch
  • czekolada mleczna lub deserowa 100 g
  • mleko 3 łyżki
  • cukier puder 2 łyżki
Sposób przygotowania
  • W garnuszku podgrzewamy mleko, miód, masło i kakao do całkowitego połączenia się składników.
  • Ciasteczka rozdrabniamy. Ja zwykle wkładam je do torebki foliowej i traktuję tłuczkiem do mięsa. Pokruszone herbatniki wrzucamy do naszego garnuszka i całość dokładnie mieszamy.
  • Masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki, by stężała.
  • Do rondelka wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy mleko i cukier puder. Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia się czekolady. Mieszamy.
  • Wylewamy na schłodzony spód i całość wkładamy do lodówki. Przed podaniem kroimy na trójkąty.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze